car, police cars, caravan-1531273.jpg

U velikoj akciji uhapšeno 10 Subotičana

U velikoj akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, policijskih službenika iz Beograda i Žandarmerije, danas je uhapšena 21 osoba, među kojima je deset osoba iz Subotice.

Uhapšeni su osumnjičeni da su izvršili krivična dela neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga iz čl. 238 i udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346 Krivičnog Zakona Republike Srbije, tako što su u dužem vremenskom periodu, kao pripadnici grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih dela u nameri da obmane kupce, neovlašćeno koristili tuđe oznake, u većoj količini ili vrednosti nabavljali, proizvodili, prerađivali, skladištili ili stavljali u promet robu sa lažnim obeležijima poznatih robnih marki. 

Uhapšeni su Dalibor B. (1978), Slađan K. (1998), S. Lasla (1969), Ilija M. (1983), Aleksandar P. (1975), Zoran T. (1970), Milan K. (1982), Nataša S. (1982), Milorad S. (1969) i Bojan V. (1993).

Osumnjičeni se terete da su organizovali proizvodnju, pakovanje, skladištenje i prodaju na veliko i malo, falsifikovanih hemijskih proizvoda za domaćinstvo načešćih proizvođača Proktor and Gembl i Henkel i to: “ JAR (Mađarski FAIRY), FAIRY, ARIEL Professional, ARIEL Professional colour, head&shoulders (pet tipova shampona), LENOR, PERSIL, Silan, Perwoll, Bref“, čiju prodaju su dalje organizovali na pijačnim tezgama u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Pančevu i Beogradu. 

Prilikom pretresanja stanova, poslovnih prostorija i magacina koje koriste osumnjičeni, pronađena je velika količina hemijskih baza za pravljenje falsifikovanih proizvoda, čije poreklo i hemijski sastav ne odgovara originalnim, a postoji verovatnoća i da su kancerogeni. Takođe su pronađeni i falsifikati ambalaža i nalepnica robnih marki, postrojenja za proizvodnju kao i štamparske pripreme za falsifikovanje proizvoda. 

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kojem roku će, uz krivične prijave, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu. Kako saznaje Blic, svi navedeni uhapšeni su u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Osnovnim tužilaštvima u Subotici, Novom Sadu, Somboru i Pančevu.