Počela 15. „Projektna nedelja“ u Tehničkoj školi

Tehnička škola „Ivan Sarić“ u saradnji sa Poslovnim Inkubatorom Subotica Projektnu nedelju otvorila je izložbom radova u fiskulturnoj sali Tehničke škole dok je u okviru iste prikazano 110 projekata koje je uradilo 220 učesnika sa čak 63 mentora.
Osnovni moto Projektne nedelje je „Ideja, realizacija, prezentacija“ gde učenici sami osmišljavaju projekat, realizuju a potom i prezentuju publici. Imamo šest kategorija: automatizacija, robotika, alati , oprema i pribori, društveni angažman, informatiku, kategoriju osnovne škole, rekao je Željko Rajčić, direktor Tehničke škole Ivan Sarić i dodao da je Poslovni inkubator kao i prethodnih pet godina suorgnizaor ove značajne manifestacije za grad.
Učenici sedam srednjih i osam osnovnih škola predstavili su svoje projekte a neki su svoju uspeli i da prodaju. U pitanju je automatiozovano vozilo za potrebe jedne privatne firme, kaže Rajčić i dodaje da su mnogi mentori koji su radili sa učenicimana projektu iz privatnog sektora.
Marko Peić , učenik prvog razreda Tehničke škole, smer elektrotehničar računara sa svojim drugaricama iz razreda radio je na zahtevnom projektu a u pitanju je prezentacija škole osmacima. Teško smo dolazili do materijala ali smo ipak uspeli. Intervjuisali smo starije sugrađane koji su pohađali Tehničku školu i tražili isečke iz novina a uspeli smo da uradimo i kratak film, kaže Marko i ističe da je projekat rađen za buduće srednjoškolce kako bi se opredelili za Tehničku školu.

Viktor Deak sa svojim dugarima iz Ekonomske srednje škole kaže da su projektom želeli da svojim vršnjacima predoče kako za vrlo kratko vreme mogu sami da naprave zdrav doručak.
Pravili smo mafine i šejkove koji treba da pokažu deci našeg godišta da mogu da jedu zdravije, a neki od sastojaka su sveže voće, laneno seme, ovsene pahuljice.
Projekat učenika Politehničke škole pokušao je da da deci približi matematiku.
Naš projekat zove se „Matematička vrlina“ po knjižici naše prfesorice Ruže Jeličić, kaže Anđela Kostić, učenica drugog razreda Politehničke škole dodajući da naziv potiče od od grčkog filozofa Platona koji je tvrdio da su sva znanja u nama samo je potreban kvalitetan nastavni kadar kako bi ista isplivala na površinu. Povezivanjem određenih citata sa vizuelnim prikazima razvija se logika a prvonestveno nam je cilj da umanjimo strahove, predrasude i lažna uverenja učenika koja imaju za matematiku.
15. Projektnu nedelju otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić koji je ovom prilikom rekao da ona promoviše kreativnost, nadarenost učenika u najširem smislu.
Smatram da su vremena danas teška i izazovna , a obrazovanje i uopšte usmerenje mladih pismenosti, učenosti i podršci njihovog ličnog usmerenja kompleksan i odgovoran i lep zadatak. Kao društvo moramo, nakon događaja koji su pogodili Srbiju da izvučemo pouke, odnosno da shvatimo da škole nisu ustanove koje se bave vaspitanjem nego ustanove u kojima se radi nadogradnja onoga što nosimo iz porodice. Porodica mora da ima ulogu i iskaže prave vrednosti a mi moramo da obezbedimo uslove, da profesori rade posao za koji su se školovali i za koji dobijaju platu. Ovaj broj učesnika i projekata pokazuje da je naš školski sistem kvalitetan i da daje mogućnosti najmlađima da iskažu svoj talenat van nastave, rekao je Bakić i dodao da država Srbija ulaže ogromne napore i sredstva u nauku i obrazovanje odnosno obezbeđivanje uslova da bi naši mladi ostali u gradu i državi.