AktuelnoDruštvo

Bakić: “Kolevka” pruža usluge po najvećim svetskim standardima

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, obišao je danas Dnevni boravak “Zvezdice” pri Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, u okviru kojeg je dograđena i rekonstruisana senzorna soba i izgrađen letnjikovac. Ukupna vrednost radova je 2,4 miliona dinara, koje je obezbedila Lokalna samouprava.

“Ispunjava me zadovoljstvo što smo moji saradnici i ja uspeli da zajedno uradimo nešto kvalitetno i korisno za naše male sugrađane, kao i za zaposlene u ovoj ustanovi. Uskoro se očekuje završetak svih radova na izgradnji i rekonstrukciji Doma “Kolevka”, što će poboljšati uslove života za korisnike, a i usluga će biti podignuta na najviši nivo socijalne zaštite. Zahvalio bih se Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, koja je prepoznala potrebe i značaj ove ustanove za Grad Suboticu, tako i za Republiku Srbiju i opredelila 870 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju kako novih, tako i postojećeg objekta, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je obezbedilo dodatna sredstva za opremanje ovog objekta”, istakao je gradonačelnik.

Bakić je napomenuo da posle svih pomenutih ulaganja, “Kolevka” pruža usluge na najvišem mogućem nivou, kako u zemlji, tako i u regionu i po najvišim svetskim standardima. Grad Subotica obezbedio je sredstva za funkcionisanje Dnevnog boravka “Zvezdice” u visini od preko 10 miliona dinara, dok je u gradskom budžetu obezbeđen novac i za rad objekta za odrasle u Banijskoj ulici, u visini od 10 miliona i 670 hiljada dinara. “Sve to što je Grad uradio je sa jasnom porukom, da korisnici ove dve ustanove nisu sami, da je Lokalna samouprava uz njih i da će i u narednim godinama Grad Subotica uvek biti na raspolaganju po svim pitanjima da obezbedi najviše što može za korisnike, ali i za zaposlene”, dodao je Bakić.

“Senzorna soba predstavlja jedan interaktivni prostor, koji služi za razvijanje i podsticanje čula, dodira, sluha i vida kod dece sa smetnjama u razvoju, koja imaju smetnje u senzornoj integraciji. Sve aktivnosti pružaju naši zaposleni vaspitači i stručni radnici, koji su osposobljeni za taj deo posla, a u ovako stimulišućoj i relaksirajućoj atmosferi podstiče se razvoj koordinacije pokreta i razgovora. Cilj je da senzorna soba funkcioniše tako da se osobama sa smetnjama u razvoju pomogne da se na što lakši i adekvatniji način povežu sa okolinom i da razviju te veštine”, objasnio je Stojan Soković, direktor Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka”.

Usluge Dnevnog boravka “Zvezdica” trenutno koristi 27 mališana, dok u objektu u Banijskoj boravi 42 korisnika.