Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Gradski odbor Subnora i Lokalna samouprava Subotica obeležili su danas 9. maj – Dan pobede nad fašizmom kada su na Spomenik žrtvama fašizma položeni venci a potom i u Spomen parku na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Na ovu 77. godišnjicu najvažnije pobede sećamo se  ključne bitke u Drugom svetskom ratu kada je herojska  Crvena armija nanela prvi veliki poraz nacističkoj nemačkoj i njenim saveznicima, kada je preko milion građana današnjeg Sovjetskog saveza dalo  svoje živote kao zalog za istorijski 9. maj i pobedu koja će doći 1945. godine, rekao je danas Gradonačelnik Stevan Bakić prilikom obraćanja skupu dodajući da mržnja, antisemitizam i rasizam nisu uspeli da pokore svet.

Tome su doprinos dali i borci subotičkog partizanskog odreda i svi rodoljubi koji su do 1941. godine do konačne pobede podrivali okupatorsku vlast u gradu. Te strašne i slavne dane ne smemo zaboraviti. Čast je naša imovina i dedovina jer su se junački preci na  pravoj strani istorije izborili sa nepojmljivim zlom i neverovatno teškim okolnostima i na kraju pobedili. 9. maj je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta a najviše onih koji su se za slobodu žrtvovali, rekao je Gradonačelnik Bakić dodajući da građani Srbije znaju da je antifašizam vezivno tkivo Evrope odnosno da njegovo devalviranje nije moralno ni održivo.

Prisutne među kojima su pored predstavnika Lokalne samouprave, policije i vojske bili i prvi sekretar Ruske federacije, kao i načelnik Severno bačkog okruga pozdravio je i član Subnor-a Aleksandar Toković rečima da danas sve slobodarske i demokratske zemlje Evrope među kojima i Srbija obeležavaju 77. godišnjicu veličanstvene pobede snaga antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom 20. veka naci fašizmom čije su vođe bile primorane, baš na današnji dan 1945. godine, na bezuslovnu kapitulaciju. Posle 6 godina najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva koji je vođen na prostorima 61 države sveta odnosno na 22 miliona kvadratnih kilometara uz učešće oko 85 posto populacije život je izgubilo preko 50 miliona ljudi. Toković je zavet uputio potom omladini i deci da se u ime starih ratnika , učesnika NOB-a , ne odvajaju od istorije, da čuvaju mitove i legende, kao i da se odriću nasleđa svetlih likova i imena iz naše slavne prošlosti i NOB-a.

Povodom 09. maja, Dana pobede nad fašizmom, vence su danas na spomenik Palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi položili i predstavnici udruženja, organizacija, političkih stranaka i lokalne samouprave. Ispred delegacije grada Subotice vence je položio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, ispred Vlade republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga načelnik SBO Bojan Šoralov, a u ime ambasade Rusije u Srbiji prvi sekretar Denis Mengerski. U ime političkih stranki i nevladinih organizacija vence su položili predstavnici Socijalističke partije Srbije, Srpsko – rusko – beloruskog bratstvo Besmrtni puk “Aleksandar Nevski” i Centar Tito.