Ambasador Indonezije: Subotica ima veliki ekonomski, trgovinski, turistički, kulturni i umetnički potencijal

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, sastao se danas sa ambasadorom Republike Indonezije u Srbiji Mohamadom Čandra Vidja Judom. Nakon sastanka ocenjeno je da je današnji susret samo potvrda dosadašnje dobre saradnje, koji omogućava intenziviranje iste u oblasti privrede, ekonomije i kulture.

Ambasador Indonezije se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo što boravi u Subotici, koju je ocenio kao grad sa velikim ekonomskim, trgovinskim, turističkim, kulturnim i umetničkim potencijalom. “Imamo potencijal da ojačamo saradnju u budućnosti, pre svega u smislu razmene poljoprivrednih proizvoda kako iz Srbije tako i Indonezije. Mi smo jedan od najvećih proizvođača palminog ulja na svetu i drugih proizvoda poput tropskog voća i možemo da radimo zajedno na jačanju saradnje između naših zemlja u ovim sektorima. Imamo svaki razlog da verujemo da je možemo istražiti u budućnosti, s toga naglašavamo važnost nekoliko stvari. Važno je da se održi sastanak predstavnika ambasade Republike Indonezije i grada Subotice, gde je važno učešće dve strane u saradnji na ekonomskom, trgovinskom, društvenom i kulturnom planu. Obavešten sam da se početkom septembra u Subotici održava festival, gde ćemo takođe istražiti mogućnost da i to bude deo saradnje, a istražićemo i sektore koji nam mogu biti prioritet u bliskoj mogućnosti. Postoji mnogo mogućnosti i uvek ih možemo istraživati sa našim kolegama iz Subotice. Ovo je samo nastavak saradnje i mislim da na ovome možemo još više raditi, kako bi potencijali Subotice bili u fokusu poslovne zajednice Indonezije i obrnuto”, istakao je ambasador Mohamad Čandra Vidja Judo.

Gradonačelnik Stevan Bakić naglasio je da je Indonezija najveća islamska zemlja, četvrta po veličini u svetu, koja je istinski prijatelj naše zemlje, koja podržava i poštuje teritorijalni integritet Srbije i dodao da ovo nisu prvi kontakti grada Subotice sa diplomatskim predstavništvom Indonezije. Razgovori su vođeni 2012. i 2017. godine što, kako je rekao Bakić, pokazuje veliku zainteresovanost ambasade Republike Indonezije za saradnju sa našim gradom. “I tada su bili važni razgovori, ali po meni danas su ovo bili od izuzetne važnosti, zato što je grad Subotica u periodu jednog intenzivnog razvoja, zahvaljujući i političkom i ekonomskom ambijentu koji je stvorila Vlada Srbije i zato smatram da današnja Subotica ima mnogo veći potencijal nego pre pet ili deset godina. Još jedan argument je važan koji ide u prilog današnjim razgovorima, a to je da smo pre nepunih mesec dana imali posetu ministra inostranih poslova Nikole Selakovića Indoneziji. Po pitanju razgovora koji su vođeni, između ostalog razgovaralo se i o izvozu poljoprivrednih dobara iz Srbije, naročito pšenice i jabuke, i to je jako interesantno što se tiče subotičkih poljoprivrednika. Zato smo se u pregovorima potrudili da ambasadoru prezentujemo svo bogatstvo subotičkog agrara. Predstavili smo i Privrednu zonu Mali Bajmok i Slobodnu zonu, jer su indonežanske kompanije već imale dve investicije u Srbiji”, rekao je gradonačelnik i izrazio želju i nadu da će, zbog dobre političke saradnje, indonežanske kompanije investirati u Suboticu.

Na sastanku je bilo je reči i o bogatstvu kulturnog nasleđa našeg grada, kao i o turističkim potencijalima Subotice i Palića. Tokom razgovora dogovoreno je da se u narednom periodu radi na intenziviranju saradnje.