DruštvoAktuelno

Paori napuštaju centar grada, ali su i dalje nezadovoljni

Sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem i predstavnicima nezadovoljnih subotičkih poljoprivrednika rezultirao je odlaskom traktora iz Štrosmajerove ulice, ali tu nezadovoljstvu paora nije kraj. Kako je saopšteno na konferenciji za medije nakon razgovora, u ponedeljak će biti održan sastanak u pokrajinskoj Vladi, na kojem će biti reči o dva najveća problema sa kojima se poljoprivrednici trenutno suočavaju, a to je suša i naplata naknade za odvodnjavanje, za koju paori smatraju visokim nametom u ovako teškoj situaciji.

“Posle sastanka sa gradonačelnikom i razgovora sa premijerkom u vezi naša dva problema, suše i odvodnjavanja, usmerili su nas u pokrajinsku vladu na razgovor, gde će nas predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović primiti u ponedeljak. Dalja komunikacija će se odvijati direktno sa gradonačelnikom, da ne bi došlo do nekih problema i šumova da neko nije rekao ili čuo i da moramo da ostvarimo bolju komunikaciju u našoj saradnji. Gradonačelnik je pokazao razumevanje za naš problem i obećao je da će uraditi sve što je u njegovoj moći. Mi ćemo se povući sa traktorima, ali smo nezadovoljni sa čitavom ovom situacijom, kako na opštinskom tako i republičkom nivou, ali jednostavno mi moramo da odemo do naših njiva i salaša i naš posao nastaviti da radimo. Kada to obavimo mi ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati sa gradonačelnikom da vidimo dalje korake. Mi i dalje ne odustajemo od naših zahteva i nastavljamo sa pregovorima. Na sastanku nismo razgovarali o formiranju Kriznog štaba, a naši zahtevi će i dalje ići u pravcu da se pomognu građani i poljoprivrednici, dakle mi ne tražimo novac, već da nam se ukine namet da ne moramo pored suše da plaćamo odvodnjavanje. Problem je nova setva koju nemamo iz čega da sprovedemo”, rekao je Miroslav Matković, predstavnik subotičkih paora.

Gradončelnik Stevan Bakić, podsetio je da su od prvog momenta njegova vrata otvorena i za poljoprivrednike i za sve građane Subotice i naglasio da je na sastanku definisano da više neće biti posrednika u razgovorima, već da će se direktno razgovarati, kako ne bi dolazilo do nesporazuma. “Dogovorili smo se za ubuduće da ćemo i dalje da se dogovaramo, objašnjeno je koje su zakonske osnove za proglašenje vanredne situacije jer je grad tu limitiran, ali je spreman da uradi svaki potez koji ide u tom pravcu. Ne postoji više nijedan osnov da poloprivrednici budu u Štrosmajerovoj ulici, a komunikacije se ne završava sa današnjim danom i sve što bude u domenu grada, lokalna samouprava će gledati da izađe u susret onima koji su pretrpeli štetu usled suše, najviše kod kukuruza”, dodao je gradonačelnik.