PolitikaSubotica danas

Partija radikalne levice: Podrška zemljoradnicima

Gradski odbor Partije radikalne levice u Subotici pruža podršku zahtevima zemljoradnika, ističe se u saopštenju.

Smatramo da su ovi protesti pokazatelj loše politike koja se sprovodi godinama unazad od strane sadašnje vlasti kao i prethodnih vlada – današnje tzv. demokratske opozicije. Ona se ogleda u sistematskom uništavanju malih proizvođača u korist krupnog kapitala odnosno uvozničkog lobija. Takođe smatramo da država mora pospešivati sitnu poljoprivrednu proizvodnju i da omogućava zadrugarski način organizacije zemljoradnika, navode u ovoj stranci i dodaju da je neophodno proglasiti stanje elementarne nepogode kako bi se otklonile posledice sušne sezone i sanirala nastala šteta.

Svesni smo da se na račun zemljoradnika čuva socijalni mir u zemlji i da se cenama otkupa poljoprivrednih proizvoda povlađuje uvoznom lobiju kao i nakupcima koji profitiraju na uštrb direktnih proizvođača koji su prisiljeni da prodaju svoje proizvode po nerazumno niskim cenama. Sistem subvencija treba pod hitno menjati i njime se mora omogućiti realno planiranje i plasman proizvoda, umesto sadašnjeg minimuma koji jedva obezbeđuje osnovnu reprodukciju, smatraju u PRL.

Direktni proizvođači su dovedeni u neodrživo stanje u kome se danas nalaze i samo sistemskim merama se mogu rešiti nagomilani problemi. PRL u načelu podržava zahteve poljoprivrednika, izuzimajući zahtev za skidanje zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda, a imajući u vidu složenu ekonomsko-političku situaciju u Evropi i predstojeću zimu, stoji na kraju saopštenja.