SSP: Posle uništavanja Apoteke Subotica, na red je došlo JP “Subotica-trans”

Gradski odbor Stranke Slobode i pravde u današnjem saopštenju za javnost ističe da je posle dovođenja Apoteke Subotica u bezizlaznu situaciju, na red došlo potpuno uništavanje Javnog preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica Trans“.

Činjenica je da su vozila neadekvatno održavana, zastarela, a neoborive činjenice su i da su građani izmirivali svoje poreske obaveze i plaćali utvrđenu cenu prevoznih karata koja je najskuplja u zemlji, a usluga koju su za to dobijali bila je sve lošija. Činjenica je i da su vozila ekološki nepodesna, čime dodatno povećavaju i onako visok nivo zagađenosti vazduha u našem gradu. Dok se prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju urušava, pojedinci u rukovodstvu preduzeća koja treba da se brinu o transportu putnika postaju sve bogatiji. Direktor “Subotica Trans”-a Dejan Ljubisavljević, 07. februara poslao je pismo gradonačelniku, gde predlaže da se što pre počne sa javnim privatnim partnerstvom”.

Stranka slobode i pravde postavlja pitanje gradonačelniku, sekretarijatu za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, nadzornom odboru i direktoru Dejanu Ljubisavljeviću, zašto nije pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti za nastalu situaciju koja, najblaže rečeno, odaje javašluk? Ko je od pomenutih u lancu zatajio, ko nije postupio kao dobar domaćin, ko je naneo štetu građanima Subotice, preduzeću „Subotica Trans“ i našem gradu? U ovoj stranci ističu da pošto objašnjenje od pomenutih odgovornih instanci nije dobijeno, opravdano se stiče utisak da je JP „Subotica Trans“ planski dovedeno u sadašnje stanje.

Postavljamo odgovornima i sledeća pitanja: da li će rezultat loše uprave i ovo preduzeće da stavi na doboš i time podigne cenu usluge koju pruža građanima, i stavi ih u položaj zavisnosti od nekog domaćeg ili stranog tajkuna? Da li je zbog najavljene privatizacije napravljena rokada direktora pre dve godine? Ko je srećnik ili ”grupa srećnika koji će profitirati na leđima Subotičana, koji još uvek mirno trpe i plaćaju sve opravdane i neopravdane namete kriminalnog režima?.

U Stranci Slobode i pravde smatraju da građani imaju pravo da znaju istinu i pozivaju nadležne istražne organe da provere poslovanje ovog javnog preduzeća, sa posebnim akcentom na nabavke dobara sumnjivo visokih cena, kao što je na primer jedna od poslednjih nabavki gde je jedan starter za autobus kupljen po ceni koja je petnaest puta veća od tržišne cene. Takođe, naglašavaju da su javna preduzeća kičma svakog grada i svake opštine, te da ona govore o stabilnosti grada i trebalo bi da budu garant određenog stepena civilizacijskog razvoja grada i građana.