Održana 33. Opštinska smotra recitatora

Nakon dve godine pauze i online druženja sa ljubiteljima poezije, tradicionalna Opštinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog” 33. po redu, održana je na Otvorenom univerzitetu. Učestvovalo je 76 učenika koji su bili podeljeni u tri starosne kategorije: mlađi uzrast od 1. do 4., srednji od 5. do 8. razreda i stariji srednjoškolci.

Kako ističe Bernadica Ivanković, bibliotekar savetnik u Gradskoj biblioteci, ti učenici su u svojim školama pobedili na takmičenjima, ili su bili najbolji u svojim udruženjima i kulturnim institucijama koje se bave negovanjem poezije i kazivanjem na maternjem jeziku. Na smotri predstavilo se ukupno 30 učenika, od kojih je izabrano 10 najboljih.

“Drago nam je da smo održali broj takmičara koji je svake godine u ovom broju i da nam nije opao kvalitet iz razloga što smo bili online i nije bio druženja i kontakata. Želja je očigledno prisutna i to nam je izuzetno drago jer Subotica slovi i ima tradiciju lepog kazivanja poezije i stižemo svake godine čak i do republičkih takmičenja. Tročlani žiri na čijem je čelu Milan Vejnović, glumac Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta, Žužana Pal, glumica na mađarskom jeziku, te profesorica Katarina Čeliković uz pomoć Tamare Babić, savetnice za bunjevački jezik su imali tu čast i veliku odgovornost da odluče ko su za nijansu bolji recitatori koji će učestvovati na Zonskoj smotri, koja će obuhvatiti i učenike iz Bačke Topole, Malog Iđoša, Mola, Apatina, Bečeja, Sombora, kao i našeg grada”, naglasila je Ivanković.

Jedna od učesnica bila je i Višnja Vilov, učenica 7. razreda OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, koja je recitovala pesmu “Kako ubiti vreme” Žarka Prevera. Njoj je u pripremi za recitaciju pomogla nastavnica srpskog jezika Aleksandra Samardžić i majka Jasmina Majić, takođe prosvetni radnik. Višnja kaže da je ljubav prema poeziji stekla je u školi.

“Ovo nije prvi put da učestvujem na smotri recitatora, takmičim se od svog 3. razreda i do sada sam postizala dobre rezultate, a učestvovala sam i na republičkom takmičenju. Drago mi je što smo uspeli da ovo takmičenje održimo uživo, jer ga smatram praznikom poezije i želim svu sreću mojim drugarima”.

Zonska smotra recitatora biće održana u četvrtak, 10. marta sa početkom u 10 časova u amfiteatru Otvorenog univerziteta.