Održana Opštinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog”

U Gradskoj biblioteci je po 34. put održana Opštinska smotra recitatora “Pesniče naroda mog”, na svim jezicima nacionalnih manjina. Na ovaj prvi nivo takmičenja prijavila su se 82 učesnika iz osnovnih i srednjih škola, udruženja i kulturno-umetničkih društava, koji su se kako su nam rekli, vrlo temeljno pripremali za recitovanje.

Među njima bile su i Draginja Stanković, učenica 2. razreda Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, koja je recitovala pesmu “Čudesni svitac” od Dobrice Erića i Petra Temunović, učenica četvrtog razreda OŠ “Ivan Mulitinović”, koja se predstavila sa pesmom “Tvoja staza” Romera Zvrka.

“Jako sam srećna što ću recitovati, velika mi je čast da sam stigla na ovo opštinsko takmičenje i jako sam zadovoljna. Drugari iz mog razreda me jako podržavaju i oni su srećni što sam došla na takmičenje. Jako volim da čitam, pišem, recitujem, pevam i zato sam došla dovde jer sam se jako potrudila i htela da učestvujem”, rekla je Draginja Stanković. “Ja sam se za ovo jako dobro pripremila i dugo sam čekala, zato što jako volim da recitujem i već nekoliko godina učestvujem. Drago mi je što postoji biblioteka kako bi deca mogla razvijati svoje znanje i da mogu da čitaju, budu kreativni i obogate svoj rečnik raznim rečima”, priča Petra Temunović.

Bernadica Ivanković, bibliotekarka u Gradskoj biblioteci, istakla je da se takmičenje recitatora posle nekoliko godina zbog epidemije ponovo održava uživo, zbog čega se najviše raduju učesnici. “Radujemo se što se družimo sa decom i poezijom i što možemo da ih ohrabrimo, ne samo u tom njihovom javnom nastupu, nego i ljubavi prema kazivanju poezije i razumevanju i druženju sa pesmama i pesnicima. Svi oni koji osvoje laskavu titulu najboljeg recitatora Grada Subotice, predstavljaće naš Grad na Zonskoj smotri, na kojoj će nastupiti i druge opštine Ada, Apatin, Sombor, Bačka Topola, Senta, Kanjiža, Mali Iđoš i Feketić. Verujemo da sva ova deca koja su se prijavila već zaslužuju pohvalu, samim tim što su među malobrojnim koji vole, razumeju i žele da se druže sa poezijom. Recitatore je ocenjivao stručni žiri koji su činili profesorica Katarina Čeliković i glumice Sanja Moravčić i Marta Bereš, a u ovom slučaju gleda se da li je izbor pesme adekvatan polu i uzrastu, akcentovanje, dikcija, da li je ostvaren misaoni doživljaj pesme, ali od svega toga je važnija ljubav prema poeziji koju mi želimo da negujemo”.

Rezultati starije grupe 34. opštinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog” (srednjoškolci):

Ivan Huska, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Luka Ješić, Srednja medicinska škola, Matija Komarica, Gimnazija “Svetozar Marković”, Nađa Meandžija, Gimnazija “Svetozar Marković”, Molnar Gabor Luca, Ema Popin, SKC “Sveti Sava”, Mila Popov, SKC “Sveti Sava”, Rahela Šteković, Srednja medicinska škola, Ivana Vučinović, Udruženje “Rizničar” i Anja Vujović, ESŠ “Bosa Milićević”.

Rezultati srednje grupe 34. opštinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog” (učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole):

Nevena Džamić, OŠ “Majšanski put”, Goli Žužana, OŠ “Đuro Salaj”, Pavao Huska, Hrvatska čitaonica, Jurčak Robert, OŠ “Sečenji Ištvan”, Antonija Kujundžić, HKC “Bunjevačko kolo” Marijan Rukavina, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Đorđe Stanišić, OŠ “Đuro Salaj”, Lana Šarčević, OBŠ “Raičević”, Šarović Dunja, OŠ “Sonja Marinković” i Višnja Vilov, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”.

Rezultati mlađe grupe 34. opštinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog“ (učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole):

Čehak Ema, “Lanji Erne”, Milena Korać, OŠ “Sonja Marinković”, Magdalena Kujundžić, OŠ “Matko Vuković”, Anja Matković, OŠ “Matko Vuković”, Nikolija Milanko, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Simona Savić, OŠ “Kizur Ištvan”, Draginja Stanković, OŠ “Ivan Goran Kovačić”, Tea Stanković, OŠ “Đuro Salaj”, Simon Dorotea, OŠ “10. Oktobar” Šipoš Atila, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Telečki Lucia, OŠ “Jovan Mikić”, Emilia Tonković, OŠ “Ivan Milutinović” i Dušan Vujić, OŠ “Sveti Sava”.