Sutra počinju 21. “Dani Balinta Vujkova”

Manifestacija Dani hrvatske knjige i reči 21. “Dani Balinta Vujkova”, koja se smatra najvećom manifestacijom hrvatske književnosti i jezika, počinju sutra 19. i traju do subote, 22. oktobra. Ova manifestacija proglašena je od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća najznačajnijom za pripadnike hrvatske nacionalne manjine na ovim prostorima, a ovogodišnja tema je “Storytelling – pripovedanje priča” koja će biti obrađena na više programa.

Predsednica Organizacionog odbora Katarina Čeliković, kaže da će bogat program uključiti učenike osnovnih i srednjih škola i bibliotekare iz Srbije i Hrvatske, kao i nastavnike i širu publiku. Program će činiti “Književni salon – narodna književnost u školi”, u spomen na Balinta Vujkova Didu, Naučno – stručni skup bibliotekara, polaganje cveća na bistu Balinta Vujkova, multimedijalno veče na kojoj će biti dodeljene nagrade i izložba na hrvatskom jeziku objavljenih naslova sa prošlogodišnje i ovogodišnje manifestacije. “Program počinje sutra u Bačkom Monoštoru, gde će deci osnovne škole biti predstavljena tema ovogodišnje manfestacije, oni su vrlo uzbuđeni jer su se nastavnici pripremili, kao i hrvatsko udruženje “Bodrog” koji su pripremili program. Istog dana u Domu kulture biće održan Književni salon, u okviru kojeg će profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko predstaviti književnu produkciju “Od dana do dana”, a održaće se i promocija knjige poezije “Buđenja riči” monoštorskog pesnika Željka Šeremešića. Ove godine želimo predstaviti i dve nove knjige, šestu knjigu izabranih dela Balinta Vujkova i Zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučno – stručnog skupa”, rekla je Čeliković.

U četvrtak, 20. i petak, 21. oktobra, program će biti namenjen za učenike subotičkih osnovnih i srednjih škola, kao i za decu iz vrtića koji se školuju na hrvatskom jeziku. Nakon dvogodišnje pauze, u velikoj dvorani HKC “Bunjevačko kolo” sa početkom u 13 časova, održaće se program “Narodna književnost u školi – spomen na Balinta Vujkova Didu. Na javnom času hrvatskog jezika okupiće se oko 320 dece iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta, Đurđina i Žednika. U programu učestvuju mališani iz vrtića “Petar Pan” iz Tavankuta koji će odigrati igrokaz “Srića i nesrića”, a učenici OŠ “Ivan Milutinović” pripremili su predstavu “Ko je propio jorgan, pokriva se šeširom. Pored dramatizacije narodnih pripovetki, nastupiće i članovi HKPD “Đurđin”, a biće predstavljena knjiga Balinta Vujkova “Basne i pripovjetke” koja će biti podeljena školskim i vrtićkim bibliotekama. Istog dana, u Gimnaziji “Svetozar Marković” održaće se program za srednjoškolce, a u programu će učestvovati učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, Politehničke i Medicinske srednje škole.

Kako je istakla Bernadica Ivanković, predsednica Hrvatske čitaonice, bajke i priče su se pričale i na taj način prenosile vekovima, a počele su se zapisivati u poslednjih 200 godina. Objašnjava da su uglavnom to bile bajke, priče i legende za odrasle i pripovedne forme za decu koje su se javile upravo u navedenom periodu. “Pričanje priča u novije doba ponovo doživljava pravu renesansu, tako će srednjoškolci moći čuti nekoliko hrvatskih narodnih bajki u izvedbi Tete pričalice, Danice Leštak iz Donje Stubice. U petak i subotu u Čitaonici Gradske biblioteke će se održati dvodnevni naučno – stručni skup na temu storitelinga za decu i odrasle “Ljudi i priče”. Početak je oba dana u 9 časova, a biće organizovan po hibridnom modelu, što znači da će okupiti uživo i online više od 200 bibliotekara. Program će biti sastavljen od dva pozvana izlaganja koje će imati Tanja Graovac iz Gradske Narodne biblioteke iz Zrenjanina i Danica Leštak iz OŠ “Donja Stubica” iz Hrvatske, a zatim će uslediti 33 primera dobre prakse kroz izlaganje i prezentaciju, uz raspravu bibliotekara. Kroz izlaganja pokušaće se odgovoriti na pitanja je li moguće razviti pripovedanje i one vrednosti koje nije moguće u digitalnom svetu i kakva je uloga narodnih i školskih biblioteka i bibliotekara u svemu tome. Primeri dobre prakse sadržavaće izlaganja iz biblioteka iz Srbije i Hrvatske, a uključivaće programe, projekte i aktivnosti pripovedanja za decu, mlade i odrasle. U okviru pratećeg programa, izložbom u Gradskoj biblioteci biće predstavljena književna produkcija Hrvata u Vojvodini između dve manifestacije Dani hrvatske knjige i reči”, dodala je Ivanković.

Organizaciju 21. manifestacije “Dane Balinta Vujkova”, pomogli su Hrvatska čitaonica, Gradska biblioteka, Zavod za kulturu vojvođanskih hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zagrebačko bibliotekarsko društvo.