Među mladima najčešće je prisutno digitalno nasilje

U Srbiji je više od 80 odsto učenika osnovne škole doživelo neki oblik vršnjačkog nasilja, pokazuju podaci koji su juče prezentovani na tribini “Zajedno protiv vršnjačkog nasilja”, koja je održana u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić”.

Igor Jurić iz Centra za nestalu decu fondacije “Tijana Jurić”, naglasio je da je ovo vrlo važna tema koja se ne tiče samo Subotice nego i čitave Srbije. “Želimo da ljudima pojasnimo sa kakvim se problemima deca susreću, s obzirom da smo kroz naš rad nažalost imali teška iskustva”, istakao je Jurić i dodao da je među mladima najviše prisutno digitalno nasilje. “To je ono na čemu mi kao organizacija najviše radimo, ali generalno problem zlostavljanja dece u Srbiji jeste velik i mislim da ovo sistemsko rešenje i ovaj način podrške samoj deci i roditeljima  može imati velike koristi”, dodao je Jurić.

Na tribini je predstavljena inicijativa za formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u srednjim i osnovnim školama u Subotici, kao primer dobre prakse Novog Sada, u kojem takva institucija već postoji. Ono što smo mi kroz naše iskustvo videli i doživeli je da bukvalno nijedna škola nije rešena tog problema i upravo zbog toga želimo da isto tako ovo zaživi i u Subotici. Snimili smo neke filmove da bi mogli dočarati kako to danas izgleda i kroz šta deca prolaze, ali ono što je najbitnije, očekujemo da će Subotica kao i Aranđelovac i Vlasotince prihvatiti jednu dobru praksu i da će to koordinaciono telo zaživeti da bi jednostavno ovaj problem mogli rešavati sistemski. Dakle, ono što želimo da radimo je da rešavamo probleme, a definitivno iskustva su pokazala da se neke stvari mogu unaprediti i prevenirati”.

Koordinaciono telo činiće predstavnici svih institucija, od gradskih koje su zadužene za obrazovanje, centri za socijalni rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji bi bili povezani.

Prema rečima Ilije Đukanovića, člana gradskog veća za oblast zdravstva i socijalne zaštite, prošle godine održan je prvi sastanak sa predstavnicima Centra za nestalu i zlostavljanu decu fondacije “Tijana Jurić” na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama. “Tu smo negde razgovarali o primerima dobre prakse pre svega grada Novog Sada, gde postoji lokalni tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim školama i negde smo se saglasili da je Subotica zainteresovana da učestvuje u ovom projektu na nivou cele Srbije, gde ćemo uzeti učešće u formiranju Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja”, istakao je Đukanović i dodao da ova tribina predstavlja sledeći korak u formiranju lokalnog tima uz prisustvo institucija i ustanova iz našeg grada. U narednom periodu u planu je održavanje okruglih stolova sa predstavnicima ostalih gradova i opština, u cilju približavanja ove teme javnosti.

Tribina „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“ održana je u oviru projekta „Dijalog promena“ Beogradske otvorene škole, a uz finansijsku podršku Evropske unije.