Mladima predstavljene mogućnosti preduzetništva

Tribina na temu „Uzmite život u svoje ruke – budi sam svoj gazda“  održana je, za učenike Politehničke, Hemijsko-tehnološke škole u ponedeljak, 06. marta u amfiteatru Visoke tehničke škole.

Cilj nam je da predstavimo sve moćnosti preduzetništva koja nudi Republika Srbija kao  preduzetničku literaturu jer nam je važno da mlade ljude i znanje zadržimo u državi i da im pokažemo da stvarno ako se dobro organizuju, ako uče i imaju podršku mogu ostati i lepo zaraditi u svojoj zemlji, rekla je dr Indira Popadić, poslovni konsultani autor interaktivnog priručnika za preduzetnike „Uzmite život u svoje ruke“ i „Formula uspešne prodaje“ i istakla da svaka prepreka može biti izazov.

Popadić još dodaje da je preduzetništvo jednako i za muškarce i za žene i za mlade stim da je ženama potrebna bolja organizacija zbog dodatnih obaveza koje imaju oko dece i porodice. Mlade ljude treba upoznati sa pravilima tržišta i dati im mogućnost i subvencije odnosno  osnažiti ih da pokrenu svoj biznis jer kada radite za sebe doprinosite i sebi i društvu i porodici. Važno je da vratimo zanat a majstori su sada deficitarni. Danas su na tržištu potrebni stolari, moleri, keramičari a jednaka je potreba za kadrom u informacionim tehnologijama. Potrebno je napraviti analizu biznis plana i podržati ga.

Nenad dr Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, podržao je motivacionim govorom prisutne na tribini i rekao da je cilj samog predavanja da se onima koji treba da naslede srpsku privredu prenese da preduzetništvo nije strašno i strano, odnosno da se mladi ljudi podstaknu da se opredele za preduzetništvo.

Ivanišević je prisutnima ispričao svoju privatnu poslovnu priču od samog dolaska u Suboticu gde se zapošljava na Buvljaku do dolaska na funkciju na kojoj je sada. Brat i ja smo se dolaskom u Suboticu zaposlili kod jednog Roma na Buvljaku gde smo kao i svi Subotičani prodavali farmerke, da bi se potom zaposlio u Gerontološkom centru gde sam radio kao pomoćni magacinski radnik, potom pravnik i na kraju direktor. Nikada nemojte da miliste da vredite više od drugih a nikada ne dozvolite nikome u životu da vas ubedi da vredite manje, rekao je na kraju izlaganja Ivanišević dodajući da ne treba verovati u priče da su muškarci bolje gazde i bolji preduzetnici. Ko je bolji a ko slabiji, jedino se vidi na tržištu, zaključio je.