IT smer sve popularniji među subotičkim đacima

U Gimnaziji “Svetozar Marković” održana je promocija specijalizovanog informatičkog smera. Učenici osmih razreda su imali priliku da se upoznaju sa načinom školovanja, predmetima koje će pohađati, mogućnostima dajeg obrazovanja, a mogli su da čuju i iskustva bivših gimnazijalaca koji su završili ovaj smer.

IT smer otvoren je u Gimnaziji pre pet godina, sa željom da se proširi obrazovna ponuda ove škole. Prema rečima direktora Dušana Pavlovića, ovaj obrazovni profil iz godine u godinu beleži sve veću popularnost među subotičkim osnovnoškolcima.

“IT-ovci su elitno odeljenje u našoj školi po rezultatima iz prirodnih nauka poput matematike i fizike. Ove godine maturanti koji su izašli iz naše škole, njih 19 su veoma uspešno upisali fakultete i sada su na studijama. Mi smo prezadovoljni kako je ovaj smer prihvaćen među đacima, od 01. septembra kreće šesta generacija i beležimo zaista izuzetne rezultate, jer se u tim odeljenjima nalaze državni prvaci, a uspehe ostvaruju i na takmičenjima iz programiranja, tako da u svim tim segmentima pokazuju svoj talenat i nadarenost. Zainteresovanost za ovaj smer je iz godine u godinu sve veća, upis svake godine ide sve teže i sve je veći broj bodova koji učenici treba da ostvare na prijemnom ispitu”.

Matija Sabo Vojnić, učenik 4. razreda smera za IT, kaže da se za ovaj smer odlučio jer želi da nastavi svoje školovanje u oblasti informacionih tehnologija, međutim planovi su mu se promenili u trećoj godini, pa sada planira da upiše Fakultet organizacionih nauka na smeru Menadžment i organizacija.

“Gimnazija je oduvek važila za jednu od najjačih škola u Subotici i zato pozivam sve osmake koji su zainteresovani za IT ili se još uvek dvoume da upišu ovaj smer, zato što nudi brojne mogućnosti. U stručnim školama kada neko upiše IT, mora da se bavi sa informatikom kada isti završi, međutim, ako neko upiše ovaj smer u Gimnaziji i u četvrtoj godini se predomisli, može da studira bilo koju drugu oblast, zato što IT smer nudi konkretno znanja iz oblasti informacionih tehnologija, a nudi i opšta znanja iz drugih predmeta kao što je srpski, istorija, biologija, geografija i drugi”.

Podršku promociji IT smera pružio je i ove godine subotički IT Klaster. “Saradnja sa Gimnazijom datira od ranije i vezana je za promociju ovog smera. Prošle godine smo imali prvu zajedničku akciju, gde smo učenicima pokušali da predstavimo kako izgleda karijerni put od upisa, kroz školovanje do zaposlenja u nekoj IT kompaniji ili otvaranja sopstvenog biznisa. Takođe smo pozvali bivše učenike Gimnazije da prezentuju svoja iskustva i sve to se pokazalo kao jedan dobar potez”, kaže Oliver Guganović ispred subotičkog IT Klastera.

 

U planu je da se od naredne školske godine ovaj smer otvori i na mađarskom jeziku, gde će kao i na srpskom jeziku biti upisano 20 učenika.

Dušan Vučković – Prvi u dnevniku, škrt na rečima, ali veliki na delima, danas je student prve godine Građevinskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu. Spoj koji je napravio između stečenih znanja iz matematike, fizike i programiranja pomažu mu da lako savlada gradivo sa kojim se susreće na fakultetu. Poslušao je reči profesora na IT smeru koji naglašavaju značaj digitalne pismenosti, a koja je u današnje vreme neophodna ma kojim poslom se bavili.

Aron Dolmagić – Zanesenjak i ljubitelj fantastike, opredelio se za IT smer jer je smatrao da mu programiranje omogućava da svoju fantaziju pretvori u (virtuelnu) realnost. I dalje zaljubljenik u bajkovite svetove danas studira Mehatroniku na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Ko zna, možda jednoga dana svi zakoračimo u Aronov bajkovit svet?!

Petra Jujić – Dobitnica Vukove nagrade za odličan uspeh i vladanje, jedan od kandidata za diplomu Učenik generacije, Petra je tokom četiri godine pohađanja IT smera pokazivala šta znači biti pravi gimnazijalac. Podjednako uspešna u stručnim predmetima, prirodnim, društvenim i humanističkim naukama veoma lako je završila Gimnaziju. Ističe da su se profesori trudili da ih nauče mnogo čemu, i kada su sami morali dodatno da istražuju zbog toga. Smatra da nisu ni najmanje uskraćeni za količinu opšteg znanja koje su dobila odeljenja ostalih smerova, a „od viška glava ne boli”. Uprkos očekivanjima i logičkom sledu događaja, upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Programiranje jeste i ostaće veoma važan element njenog života, kome će često pribegavati, makar iz hobija, zabave ili zbog istraživanja.

Kristijan Kujundžić – Da bi dokazao sebi da može da prevaziđe i najveće prepreke, upisao je IT smer položivši prijemni ispit iz matematike. Očekivao je da će odmah naučiti kako se prave video-igrice, ali je ubrzo shvatio da je za tako nešto potrebno savladati osnove, uložiti znanje, vreme i trud. Trenutno studira Informacione tehnologije na Prirodno-matematičkom fakultetu, u nadi da će jednog dana izgraditi uspešnu karijeru u svetu video-igara.

Matijas Levang – Oduvek se pitajući kako se igrice i programi prave, želeo je da sazna nešto više o programiranju. Pred polaganje završnog ispita, saznao je da se u Gimnaziji otvara novi smer – IT smer, za koji se opredelio jer mu je pružao mogućnost da kasnije studira i nešto drugo u slučaju da mu se IT ne svidi. Vredan, pedantan, perfekcionista, spreman da pomogne svima, lako je sebi obezbedio diplomu Vuk Karadžić i bio je jedan od kandidata za diplomu Učenik generacije. Tokom školovanja u gimnaziji naučio je bitne koncepte vezane za programiranje i dobio je opšte znanje o računarima i kako se oni koriste. Gimnazija ga je dobro spremila za upis na fakultet, a znanje koje je stekao na nastavi dosta mu je pomoglo i pomaže tokom  studija. Nastava u Gimnaziji ga je još više zainteresovala za programiranje i računare, pa je hteo da nastavi svoje studije u ovom polju. Upisao je Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Luka Malavrazić – Opredelivši se ranije svakako za Gimnaziju, otvaranje novog smera sa specijalizovanim predmetima, još više ga je privuklo i učvrstilo odluku da je Gimnazija najbolji izbor. U toku školovanja u Gimnaziji pokazao je da se sve može kada se hoće. U želji da nastavi studije koje imaju veze sa IT smerom, ali se ne svode samo na programiranje, opredelio se za Poslovnu informatiku na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu.

Viktor Mesaroš – Kreativan, a opet suzdržan u pokazivanju svog likovnog talenta, ćutljiv, ali neko ko veoma lepo zna da uobliči svoju misao i verbalizuje ju. Očekujući da će steći dobru osnovu iz matematike i informacionih tehnologija i da će mu stečena znanja poslužiti i na fakultetu, opredelio se za informatički smer. Sjedinjujući svoju fasciniranost računarskom grafikom i svoj talenat upisao je studije Animacije u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Milan Milanović – Odmalena zainteresovan za računare želeo je više da nauči o njima. Očekivanja u vezi sa informatičkim smerom su na početku bila velika, jer je smer bilo teško upisati, ali ta očekivanja su uglavnom ispunjena – dobio je dobru osnovu za nastavak školovanja. Tokom srednje škole shvatio je da ga više interesuje grafički dizajn od programiranja. Trenutno studira Grafičko inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Lazar Milović – Sa željom da kvalitetnije iskoristi vreme koje je provodio za računarom i dođe do odgovora na svoja pitanja u vezi sa programiranjem, upisao je IT smer. Takođe, uočio je da ovaj smer stavlja naglasak na one predmete koji su ga interesovali, što mu je omogućilo da se u potpunosti koncentriše na unapređenje znanja u željenom smeru. Shvatio je  da ovaj smer pruža mogućnost da produbi svoje znanje i interesovanje ka matematici i fizici, koje je iz godinu u godinu raslo. Studira na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Vanja Nimčević – Oduvek mu se programiranje činilo zanimljivim. Svidelo mu se to što svako na svoj način može da uradi zadatak i što programiranje i matematika razvijaju kritičko mišljenje i kreativnosti. Iako  je u početku bio pomalo skeptičan u vezi sa svojim izborom, smatra da nije pogrešio u odabiru škole i smera. Planirajući da nastavi da gradi sebe i svoju karijeru u IT pravcu, opredelio se za studije Informacionih tehnologija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Miloš Pajić – Dobitnik diplome Vuk Karadžić i diplome Učenik generacije, od samog početka srednjoškolskog obrazovanja se istakao svojim rezultatima u oblasti matematike i fizike. Međutim, sam kaže da je za sve najbitnije zdravo okruženje (prvenstveno misleći na odeljenje gde su jedni drugima pokazivali razumevanje i pružali podršku) u kojem se našao za koje smatra da je u periodu adolescencije veoma značajno. Trenutno je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na smeru Elektrotehnika i računarstvo. Fakultet, odnosno smer, izabrao je u skladu sa svojim afinitetima.

Aleksandra Sarafijan – U želji da proširi vidike i stekne informatičko obrazovanje, koje je sve potrebnije ne samo u poslovnom već i u svakodnevnom životu, upisala je IT smer u Gimnaziji. Kod nje se veoma lako uočio spoj ljubavi prema prirodnim, informatičkim i društvenim naukama. Trenutno je na osnovnim studijama Biohemije na Hemijskom fakultetu, i, iako ne upotrebljava svoje programersko znanje u tolikoj meri, logičko razmišljanje koje je

razvila tokom zahtevnijih časova matematike i drugih prirodnih nauka, koristilo joj je i koristi trenutno tokom studija. Smatra da je moguće nastaviti usavršavanje u bilo kojoj oblasti nakon informatičkog smera, bez obzira na to što je smer vrlo stručno orijentisan.

Vladimir Srdija – Miran, tih i neupadljiv upisao je IT smer kako bi stekao šira znanja iz oblasti informatike i računarstva, a koja su prisutna u svim oblastima modernog života i sveta. Trenutno studira Mehatroniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Upisao je ovaj smer jer obuhvata širu oblast: mašinstvo, elektrotehniku, robotiku i informatiku, znanje koje će mu biti potrebno zbog kasnijeg zaposlenja.

Dušan Stanić – Oduvek je bio fasciniran kompjuterskim sistemima i tehnologijom koja može da podstakne inovacije u svim poljima. Upis IT smera omogućio mu je da se bavim nečim što ga zanima i istovremeno priprema za uspešnu karijeru u ovom uzbudljivom polju. Stekao je duboko razumevanje tehničkih aspekata IT-ja, ali je, takođe, razvio širok spektar veština kao što su timski rad, komunikacija i rešavanje problema. Studira Informatiku na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Privukla ga je reputacija VTŠ-a za pružanje sveobuhvatnog i praktičnog obrazovanja koje priprema studente za uspeh kako u akademskim tako i u profesionalnim aktivnostima. Snažna saradnja ustanove sa lokalnim IT firmama, zajedno sa vannastavnim aktivnostima kao što je BIZKOD, omogućuju ne samo razvoj kritičkog razmišljanja i kreativnosti, već i povećavaju vidljivost studenta potencijalnim poslodavcima.

Bjanka Stojanović – Sa željom da ne odustane od sporta, ali i da dokaže kako sportisti mogu i treba da se obrazuju, opredelila se za Gimnaziju – da dobije široko opšte znanje, ali i da sebe specijalizuje u određenoj oblasti. Dobitnica Vukove diplome za odličan uspeh i primerno vladanje, kandidat za diplomu Učenik generacije, sve više se interesovala za IT sektor. Danas, pored profesionalnog bavljenja odbojkom, uspešno studira Software and Data Engineering (Softverski inženjering i baze podataka).

Luka Sudarević – Uvek nasmejan, zadužen za muziku i dobro raspoloženje, nastavio je putem kojim su išli i ostali članovi njegove porodice. Upisao je Gimnaziju ne razmišljajući da li je napravio pravi izbor ili ne. Paralelno je završavao i Srednju muzičku školu. Trenutno studira Mehatroniku na Visokoj tehničkoj školi u Subotici jer misli da mu ova visokoškolska ustanova može dosta toga pružiti i naučiti ga svemu što će mu kasnije pomoći u nalaženju posla, ali i u radu.

Amar Tahiri – Upisao je IT smer jer ga je interesovala informatika, ali i zato što se izučavaju predmeti predviđeni gimnazijskim programom nastave i učenja, što bi mu kasnije omogućilo odabir fakulteta. Ističe kako su mu se očekivanja ispunila; pet časova matematike nedeljno svake godine je dosta pomoglo sa kasnijom pripremom za fakultet, pošto  mu je kompletno gradivo bilo već poznato, samo je trebalo da se malo ponovi. Trenutno studira Informacione tehnologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Andrija Tepavac – Siguran da je gimnazija najbolji izbor, ipak se opredelio za specijalizovan smer. Ističe da su profesori, predmeti i celokupna organizacija kroz četiri godine školovanja bili odlični i da nije imao utisak da pripada prvoj generaciji odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Znanje koje je stekao za to vreme omogućilo mu je da uspešno položi prijemni ispit i nastavlja da mu pomaže svakog dana. Kao logičan sled bilo je nastaviti studije u istom pravcu. Studira Informacione tehnologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Andrija Špadijer – Zainteresovan odmalena za računare, stidljivo i neprimetno je zakoračio u novu školu, novo odeljenje, ne znajući nikoga i nemajući nikoga bliskog sa kime bi podelio svoje brige i radosti. Ubrzo je pronašao ceo novi svet – prijatelje u odeljenju koji su bili tu za njega i uz njega. Iz škole je izašao samouveren, gord i zadovoljan svojom odlukom da školovanje, posle osnovne škole,