Veče šampiona u Gimnaziji “Svetozar Marković”

Učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, ove godine učestvovali su na brojnim republičkim i državnim takmičenjima iz društvenih i prirodnih nauka, sa kojih su doneli veliki broj nagrada i priznanja. Od njih preko 100, 31 učenik osvojio je prvo, drugo ili treće mesto iz matematike, fizike, istorije, stranih jezika, ali i drugih predmeta. Tim povodom, juče je za najuspešnije đake, njihove roditelje i profesore upriličeno “Veče šampiona”, na kojem su najboljima dodeljene simbolične nagrade.

Maja Milović, učenica drugog razreda ove škole je na državnom takmičenju iz matematike osvojila drugu nagradu. Gimnazija mi je dala jako mnogo prilika da uzađem iz zone komfora, vežbam, naučim i proučim malo više matematiku, kao i sve oblasti koje me zanimaju i da upisujem ponovo srednju školu isto bi izabrala Gimnaziju “Svetozar Marković”. Volela bih da iskoristim znanje iz matematike, oprobala bih se u programiranju, a zapravo sam umetnik u duši i volela bi da se bavim pisanjem. Takođe sviram klavir i to je nešto u čemu jako uživam. Planiram da upišem FTN u Novom Sadu”.

 Aleksandar Rašković, učenik trećeg razreda IT smera ove godine učestvovao je na takmičenjima iz matematike, fizike i programiranja, gde je postigao zavidne rezultate. Meni je lično teža matematika, mada sam se sa njom duže bavio, od trećeg razreda osnovne škole. Najteže mi ide geometrija sa kojom nikako nisam mogao da se izborim, ali napokon sam uspeo. U pripreme za takmičenja sam uložio veliki trud, pomagali su mi profesori iz škole i sam sam se trudio. Prolazio sam zadatke sa prethodnih takmičenja i mnoge zbirke. Volim da se takmičim, ovo mi puno znači i to ne samo zbog toga što sam dobio mesto na mnogim fakultetima u Srbiji, nego zbog toga što mogu da vidim koliko znam gradivo i u čemu mogu da se unapredim. Studiranje planiram da nastavim u Beogradu, najverovatnije na Elektrotehničkom fakultetu”.

“Ove godine đaci subotičke Gimnazije su ostvarili odlične rezultate, veoma smo ponosni na njih, pa smo njima u čast odlučili da posvetimo veče, da ugostimo roditelje, mentore, da ih obradujemo, nagradimo i da im se zahvalimo na uspesima koje su postigli. Rezultati su stvarno fantastični, od matematike, fizike, istorije, geografije, italijanskog jezika, biologije, prosto republički prvaci na svim takmičenjima što je iznenadilo i nas, s obzirom da nismo znali kakvi će biti efekti obrazovanja posle dve prethodne teške godine”, istakao je direktor Gimnazije Dušan Pavlović.

Član Gradskog veća za privredu Srđan Samardžić je obraćajući se đacima, naglasio da su oni budućnost Subotice i države, ali da njihov uspeh nije došao slučajno, jer su za njega potrebni veliki trud i zalaganje kako učenika, tako i roditelja i nastavnika. “Ono čega bi se svaki put prisetio su reči mog starog profesora koji je rekao: “Koren učenja je gorak, ali su plodovi slatki”, tako da ono što mi želimo da izrazimo je da vas 31 svojim velikim trudom i marljivim zalaganjem postigao velike rezultate na državnim takmičenjima i to je ono što ovaj grad čini ponosnim i Subotica se ponosi vama. Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati, pripremiti i preneti. Moja poruka je da ukoliko je to moguće, vaš dalji napredak i razvoj kao deo naše zajednice ostvarite u Subotici i Srbiji. Pred vama je sigurno mnogo rezultata i uspeha”.