U Gimnaziji obeležen Evropski dan jezika i Dan interkulturalnog dijaloga

U Gimnaziji “Svetozar Marković” je u utorak, 26. septembra obeležen Evropski dan jezika, Dan interkulturalnog dijaloga, a bila je to prilika i da se nakon pauze izazvane pandemijom ponovo organizuju Večeri engleskog jezika.

Prisutni su imali priliku da pogledaju zabavni program koje su činile recitacije, muzičke i plesne tačke i skečevi, ali i da se upoznaju sa programom razmene učenika posredstvom udruženja građana “Interkultura/AFS Srbija”, kao i projektom razmene mladih “Erasmus”.

“Mi smo krajem prošle školske godine odlučili da ćemo obeležiti Evropski dan jezika koji se slavi 26. septembra širom Evrope, a tako i u mnogim školama naše zemlje i već tada smo se počeli pripremati za ovu aktivnost. Održali smo audiciju, uglavnom pripreme smo priveli kraju protekle nedelje na generalnoj probi, tako da to je ustvari događaj 3 u 1, Evropski dan jezika, Dan interkulturalnog dijaloga koji je pre svega jedan događaj koji se vezuje za interkulturu, za udruženje građana koje se bavi razmenom učenika i pošto nam je program na engleskom jeziku, odlučili smo da na taj način obeležimo povratak Večeri na engleskom u Gimnaziji. To je jedan događaj koji ima tradiciju u našoj školi, međutim kao i sve i ova vannastavna aktivnost je bila prekinuta zbog Corone, međutim odlučili smo ove godine da proslavimo ovaj datum prvi put i da ponovo nastavimo tradiciju”, kaže Gordana Budanović, profesorica engleskog jezika u ovoj školi.

Govoreći o interesovanju učenika za engleski jezik, ona kaže da se već duži niz godina smatra da, ko ne govori engleski jezik i ne ume da koristi računar, nije pismen u 21. veku, ali da učenici pokazuju veliko interesovanje za učenje tog stranog jezika. “Mogu da kažem da su prilično zainteresovani i da dobro vladaju njime i veliki broj učenika je pokazao interesovanje za ovaj naš događaj. Mi smo jedva čekali da zaživi taj vannastavni život u školi, toliko toga smo organizovali pre pandemije da smo svi željni okupljanja i druženja. Naši učenici pored toga što su aktivni na nastavi, zaista pokazuju veliko interesovanje i za raznorazne aktivnosti mimo redovnog školovanja”, dodaje profesorica Budanović.

U okviru prezentacije razmene učenika, bivša učenica Gimnazije Leona Matković ispričala je svoje iskustvo boravka u Italiji, a gost iz istoimene zemlje Roko, učenik Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli preneo je svoje utiske boravka u našoj zemlji, kao i učenica Alesija iz Italije, koja u okviru projekta “Erasmus” boravi u Srbiji tri meseca. “Ima zainteresovanih učenika koji žele sledeće školske godine da odu u inostranstvo, za sada imamo saznanja da se učenica Doris Dulić prijavila, međutim intervjui su u toku, a o svemu tome će se znati više u narednom periodu”, dodala je Budanović.