14 subotičkih srednjoškolaca plasiralo se na nacionalni nivo kviza “Mreža čitanja”

Od 27 subotičkih srednjoškolaca koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Gimnaziji “Svetozar Marković”, Politehničkoj i Medicinskoj školi, koji su 8. marta učestvovali na drugom nivou kviza za podsticanje čitanja i kreativnosti “Mreža čitanja” za srednjoškolce, čak njih 14 se plasiralo na poslednji, nacionalni nivo takmičenja.

Iz Gimnazije su to Marko Cvijetić, Lucia Mamužić, Dominik Kujundžić, Ivan Huska, Ana Skenderović, Luka Mrkaljević i Petra Benčik, a iz Medicinske škole Egon Ferković, Radmila Đukić, Marijana Čordarić, Iva Katić, Jana Mihajlović, Božana Vujačić i Uroš Ninić. U onlajn kvizu znanja učestvovalo je ukupno 521 učenik iz cele Hrvatske i Subotice, a na poslednjem nivou koji je zakazan za 12. maj, učestvovaće oni koji su imali više od 75 odsto tačnih odgovora, što je 375 srednjoškolaca.

Do tada je potrebno da pročitaju tri književna dela: “Živeti” od Jelenr Kastaneti, “Šest vrana” Li Bardugo i “Voštani princ” Mira Morovića. Kviz za podsticanje čitanja i kreativnosti “Mreža čitanja” organizuje Hrvatska mreža školskih bibliotekara, a u Subotici ga sprovodi Gradska biblioteka u saradnji sa NIU “Hrvatska riječ”.