Sutra na Paliću počinje 29. Festival evropskog filma

Palić će od sutra do 22. jula biti u znaku evropske kinematografije, jer počinje 29. izdanje Festivala evropskog filma, tokom kojeg će publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Veliki broj filmova na festivalu će imati svoju srpsku i regionalnu premijeru, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim pratećim sadržajima poput koncerata, izložbi, promocija, radionica i stručnih predavanja.

“Ovo je jedno od složenijih izdanja festivala koje je trebalo pripremiti. Moram da istaknem da su svi ljudi koji su angažovani, pre svega sa Otvorenog univerziteta, taj deo festivalskog tima kao i svi ostali saradnici i selektori uključeni u realizaciju su se maksimalno potrudili i dali sve od sebe, tako da se nadamo da će posetioci u narednih sedam dana, kao i prethodnih koliko traje predfestivalski program uživati. Pozivam sve sugrađane, a pre svega one koji vole film da dođu na naš festival, jedno sjajno kulturno iskustvo koje daje celodnevnu zabavu i kvalitetan program koji ne sme da se propusti”, istakao je izvršni producent filmskog festivala i direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić.

“Festival traje od 1992. godine i njegovo održavanje je pokazalo da ova sredina ima interesa za ne samo ono što su američki filmovi nego i ostvarenja iz druge oblasti kinematografije. Obećavamo da će publika ove godine imati dobre filmove, da će imati goste sa kojima će moći da razgovara ne samo o filmovima i kinematografiji i ono što je meni najvažnije je da ćemo se truditi da niko sa festivala ne ode nezadovoljan. To je nešto na šta smo uvek obraćali posebnu pažnju”, istakao je direktor festivala Radoslav Zelenović.

Ovogodišnje dvadeset deveto izdanje festivala, održavaće se na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Za festivalske projekcije koje će se od 21 sat prikazivati na Letnjoj pozornici, cena ulaznice biće 300 dinara, dok će reprize filmova biti prikazane sutradan u bioskopu Eurocinema po ceni od 200 dinara. Cena ulaznice za filmove koji će se prikazivati u okviru takmičarskog programa “Paralele i sudari” u bioskopu Abazija biće 200 dinara, dok će svi ostali programi biti besplatni. Tokom trajanja festivala obezbeđen je i besplatan autobuski prevoz sa Železničke stanice u 20:15, a povratak će biti nakon druge projekcije sa parkinga kod Male gostione oko 01 čas, u zavisnosti od trajanja filma.

Festival će svečano biti otvoren sutra u 21 čas, nakon čega će u 21:30 u okviru takmičarskog programa biti prikazan nemačko – francuski film “Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buš”, dok će u nedelju u 21 čas na Letnjoj pozornici biti prikazan film “Strahinja Banović” koji je urađen u srpsko – francusko – bugarsko – litvansko – luksemburškoj koprodukciji.