Bioskopska sala na Paliću dobila ime po Miri Banjac

U bioskopu “Abazija” jedna od sala od juče nosi ime naše najistaknutije glumice Mire Banjac, a na ovu ideju došao je programski direktor Festivala evropskog filma Palić Miroslav Mogorović, čija producentska kuća je preuzela i renovirala ovaj objekat.

“Ceo ovaj objekat je bio napušten i devastiran, a kada sam krenuo da ga renoviram imao sam ideju da ovo bude mesto okupljanja za palićki festival i jedan festivalski centar, mesto koje funkcioniše preko čitave godine. Ova sala bioskopa Abazija je nešto što je postalo prebivalište i dom za sve koje vole filmove, jer osim iz Subotice ovde dolaze i ljudi iz okolnih mesta. Idemo ka ideji da ovaj prostor ima težinu, da postane budući prostor kinoteke Vojvodine. Renoviran je u saradnji sa kolegama iz Otvorenog univerziteta, shvatio sam i da postoji potreba za još jednom salom i zamolio Miru da tu salu imenujemo po njoj. Iskreno sam srećan što je ona to prihvatila, istakao je Miroslav Mogorović.

Bioskopska sala opremljena je najsavremenijim projektorom i platnom, a za sada se u njoj nalaze stolice sa potpisima dosadašnjih dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka”. U planu je da se do narednog festivala postave moderna sedišta.

“Ovo je jedan trenutak u mom životu koji je negde veliku tačku napravio. Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop, dobiti jedno ime nije lako nositi. Ali ja sam srećna što se sada i ova prostorija napunila jednim entuzijazmom i radošću, pošto sam shvatila u poslednje vreme kako su naši glumci sjajni, počeli su na evropskom nivou, apsolutno, poslednje možda dve generacije stigli su jaki i veliki glumci koji ne samo u Evropi nego i u Americi nose nagrade, kritike su fantastične i negde je zabeleženo da Srbija ima velike glumce. Ja bih volela da u ovoj maloj sali kao što sam i ja mala žena, uglavnom budu mladi da nešto odnesu, jer mladi će odneti i to je jedino što vredi, a poneće iz jednog lepog, velikog i značajnog doprinosa koji sam ja nekim mojim malim udelom zaslužila i volela bih da ova sala bude uvek puna mladih reditelja, glumaca, producenata”, istakla je Mira Banjac.

Foto: Damir Vujković