Ljubiša Vojinović: Ko prirodu ne voli, ne može biti ni rodoljub, ni čovek, ni patriota

U četvrtak, 9.marta 2023. godine, u  Zadužbini  Dušana Radića Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ održano je književno veče na kojem je predstavljeno pesničko stvaralaštvo Ljubiše Vojinovića – Majstorovskog. Još u osnovnoj školi, nakon objavljenih pesama u „Pobjedi“ zvali su ga, kaže, „Pjesniče“  a da izda svoju prvu knjigu, bilo je potrebno da se nakupi slobodno vreme, emocije i novac. Prvu knjigu „Čovek, Bog i kamen“ Vojinović objavljuje 2014. godine, drugu „ Na krilima orla“ 2016., da bi 2019. godine izdao pesnički ep „Pismo caru“. Tu su još i „Na steni surog prla“ (2020) i zbirka ljubavne poezije „Vatra u srcu (2021).

Inspiraciju za pisanje pronalazim u svemu što me okružuje pa tako moje pesme govore o točku, planini, gromu, o reci, šumi…, kaže nam ovaj „pjesnik“ koji obožava prirodu.

Voleti prirodu, poznavati je negovati je i čuvati jednako je patriotizam kao i ići u rat. Prirodu poznajem, mnogo vremena provodim u prirodi i smatram da onaj koji prirodu ne voli, ne može biti ni rodoljub, ni čovek, ni patriota.

Pisana reč, kaže, ostaje i neuništiva je.  Da izdate samo 200 primeraka knjige ona ostaje na nekoj polici u Biblioteci ili pak na nekoj polici u domu. Ostaje na mestima gde joj je i mesto, kaže Vojinović kojem su neke od pesama prevedene i objavljene na ruskom, bugarskom, engleskom i nemačkom jeziku. Značajan broj njegovih pesama, objavljene su u brojnim antologijama i pesničkim  zbornicima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na pesničkim  konkursima.

Ljubiša Vojinović rođen je, u martu 1964. godine u selu Majstorovina, koje se nalazi na istočnim padinama planine Bjelasice u Crnoj Gori. Osnovnu školu pohađao u Ravnoj Rijeci. Gimnaziju u Bijelom Polju. Studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Diplomirani je inženjer mašinstva i Master je tehničkih nauka.Član jeUdruženja književnika Srbije,  Društva književnika Vojvodine, Udruženja pesnika Srbije, Saveza književnika u otadžbini i rasejanju,Udruženja pisaca  VUKOVO PERO i Član međun. Udruž. pisaca  GORSKI VIDICI.