Monografija „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine” Igora Gojkovića u SKC-u

U slavu 13. novembra 1918. godine, u Srpskom kukturnom centru „Sveti Sava” u 19 časova biće predstavljena monografija Igora Gojkovića  „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine”.

Monografija je na 250 strana, sa 177 ilustracija, sadrži fotografije, dokumenta i karte iz fondova Vojnog muzeja, Vojnog arhiva, arhiva Vojnogeografskog instituta „General Stevan Bošković”, a delom i iz autorove privatne arhive. Uverljivo i uzbudljivo priča o nemerljivom i junaštvu i stradanju srpskih vojnika u jurišima na vrh Kajmakčalana, od 12. do 30. septembra 1916. godine. Izdavač monografije je Medija centar “Odbrana”, koji nastavlja neprekinutu tradiciju vojne štampe i publicitike još od 1879. godine, ovom knjigom u skoro beskrajnom nizu izdanja u svojoj ediciji Istorija, nastavlja da pruža nove uvide u ratnu prošlost Srbije.

Autor Igor  Gojković ističe da je i zanimljivo, ali i opominjuće, da je ovo prva knjiga od završetka Velikog rata u kojoj je detaljno opisan tok legendarne bitke za Kajmakčalan i do tančina objašnjeno šta se sve događalo tokom 22 dana borbi za osvajanje čuvene kote 2525. Rezultat je upornog i strpljivog desetogodišnjeg istraživanja u kome je kao izvore koristio ratnu arhivu Drinske divizije i pukova koji su se borili pod njenom komandom, dopunjene sačuvanim svedočenjima učesnika bitke i izborom iz građe više muzeja i arhiva. Posebna vrednost je što su prvi put objavljena imena i fotografije svih ratnih komandanata sa Kajmakčalana, kao i imena poginulih i ranjenih oficira. Savremeno dizajniranim ilustracijama prikazani su svi položaji na kojima se nalazila Srpska vojska tokom ove velike bitke na Solunskom frontu.

Prvog dana Manifestacije U SLAVU 13. NOVEMBRA subotička publika će imati priliku da se upozna sa detaljima  ove velike bitke kroz razgovor sa autorom Igorom  Gojkovićem , čija je želja  bila da se monografijom „Bitka na Kajmakčalanu – septembar 1916. godine” oduži svim onim ratnicima koji su oslobodili Srbiju u Prvom svetskom ratu .

Biografija

Igor Gojković rođen je 1969. godine u Mokrinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Požarevcu, a Fakultet dramskih umetnosti, smer filmske i televizijske produkcije, u Beogradu.

Od 1988. godine radio je u Informativnom programu Televizije Beograd, a od 1993. angažovan je u Programu za inostranstvo RTS-a. Bio je osnivač i koordinator rada više srpskih radio i televizijskih stanica u Sjedinjenim Američkim Državama. Član je upravnog odbora Teslinog memorijalnog društva u Njujorku. U novembru 2001. godine postavljen je za šefa dopisništva za Srbiju i Crnu Goru ruske državne radio-kompanije „Glas Rusije”, a u periodu od 2006. do 2008. bio je direktor i Radio Fokusa. Tokom 2009. obavljao je funkciju pres-sekretara predsednika upravnog odbora Naftne industrije Srbije („Gaspromnjeft”).

U junu 2011. odlikovan je ruskom Medaljom Puškina. Poslednjih desetak godina bavi se temama vezanim za Srbiju u Prvom svetskom ratu. Urednik je dokumentarno-istorijskog programa beogradske Televizije Front, gde je autor kapitalnog serijala od 366 epizoda Dnevnik Velikog rata Srbije. Napisao je knjige Bitka na Kajmakčalanu, za koju je dobio prvu nagradu Fondacije „Dragojlo Dudić“ kao najbolju knjigu u 2022. godini, i knjigu Dnevnici železničara iz Velikog rata, prvu zaukruženu rekonstrukciju istorijata vojne upotrebe železnica u Srbiji.  Član je Evropskog udruženja vojnih novinara EMPA (European Military Press Association). Živi i radi u Beogradu.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *