Od 03. do 08. aprila održava se “Nedelja pravoslavlja”

Srpski kulturni centar “Sveti Sava” od 03. do 08. aprila organizuje tradiciju manifestaciju “Nedelja pravoslavlja”, u okviru koje će biti održano šest programa. Nedelje pravoslavlja po svom sadržaju, broju učesnika i predavača predstavlja najveću stalnu manifestaciju, koja će ove godine biti u znaku obeležavanja tri veka od početka gradnje subotičkog pravoslavnog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Svečano otvaranje održaće se u ponedeljak, 03. aprila u 19 časova besedom Vladike bačkog dr Irineja Bulovića i izložbom pod nazivom „Snaga i utočište: 300 godina hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici”, čiji je autor Goran Bolić, konzervator i restaurator. U utorak, 04. aprila prof dr Boris Stojkovski će kroz predavanje “Najstarija istorija subotičkih Srba i podizanje hrama Vaznesenja Gospodnjeg”, predstaviti dugu istoriju srpskog stanovništva na ovom prostoru. U sredu, 05. aprila biće održana projekcija filma “30 godina sabornosti – na mnogaja ljeta“, koji govori o 30 godina rada Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”, koji je snimljen uz podršku Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”, a povodom obeležavanja tri decenije rada SKC-a.

U četvrtak, 06. aprila biće predstavljen književni portret dr Duška Babića, književnika i upravnika Srpske književne zadruge, a o njegovom stvaralaštvu govoriće Dragan Lakićević, pisac i dr Maja Stokin, profesor književnosti. U petak, 07. aprila na sceni Jadran Narodnog pozorišta biće izvedena monodrama  “Knjiga o Milutinu”- Knjiga prva”, po tekstu Danka Popovića, u režiji Egona Savina, u produkciji Zvezdara teatra, a u izvođenju Nenada Jezdića. Karte za predstavu su u prodaji na biletarnici Narodnog pozorišta po ceni od 900 dinara. U subotu, 08. aprila biće održana duhovna tribina po blagoslovu Vladike bačkog dr Irineja Bulovića.

Svi programi u okviru Nedelje pravoslavlja počinju u 19 časova, a izložbu će posetioci moći da pogledaju  od 03. do 30. aprila svakim radnim danom od 10 do 14 časova. Sve programe zainteresovani će moći da pogledaju i na youtube kanalu Srpskog kulturnog centra ”Sveti Sava”.