Jačanje saradnje između Gradiške i Subotice kroz primer Privredne zone

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, gradonačelnik grada Gradiška iz Republike Srpske Zoran Adžić i Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, obišli su Slobodnu zonu, kao i kompaniju “Ametek”, a upriličen je i sastanak u cilju razmene iskustava i znanja koja su primenjena u poslovanju Privredne zone u Subotici.

Kako je istakao gradonačelnik Subotice, ovaj susret ide u prilog jačanju saradnje grada Subotice i Republike Srpske. “Slobodna zona predstavlja jedan od ponosa našeg grada, kako po poslovanju, tako i po načinu na koji je organizovana. Jedna je od najboljih od svih 15 Slobodnih zona koliko ih ima u Srbiji, na teritorijama 24 lokalne samouprave. Najbolji primer u Slobodnoj zoni je kompanija “Ametek” koju smo obišli, upoznali se sa proizvodnim procesom od početka do kraja. Ovo je samo jedan početak saradnje između Subotice i Gradiške, a biće još kontakata po pitanju tema vezanih za druge oblasti”, istakao je Bakić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je, izražavajući zadovoljstvo i zahvalnost na prilici da posete grad Suboticu, istakao da je grad iz kojeg dolazi opredeljen da se menja, uči i ide napred, a dokaz posete našem gradu je da žele da uče od najboljih. “Želimo neka stečena iskustva i znanja koje je Subotica ostvarila, pre svega kroz slobodnu ekonomsku zonu, da to prenesemo u Gradišku. Spremni smo da se menjamo, usavršavamo, da učimo i unapredimo poslovno okruženje našeg grada i da ponudimo nešto što je već grad Subotica ponudio partnerima iz Evropske unije i privrednim subjektima sa prostora Srbije. Gradovi Gradiška i Subotica imaju strateški slične pozicije, nalazimo se na samoj granici sa Hrvatskom koja je dužine oko 56 kilometara i svesni smo trenda koji je prisutan u Evropskoj uniji. Iznošenje znanja, tehnologija i proizvodnje van granica, ali neposredno uz granicu. Gradiška želi da to svojom geo-strateškom pozicijom iskoristi i želimo da učimo od najboljih. Imamo zaista dobro srednjoškolsko obrazovanje, gde smo uveli dualni sistem obrazovanja, spremamo izlaz za zanimanja iz škola kakva trebaju gradiškoj privredi, to smo videli da je u Subotici prisutno, ali i da pratimo potrebe privrednih subjekata koji žele da se razvijaju i šire svoju proizvodnu delatnost i osvajaju zahtevna tržišta kao što je to Evropska unija. Gradiška je u poslednje dve godine otvorila 3.000 radnih mesta”, naglasio je Adžić.

“Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu u sklopu svojih aktivnosti koje se odnose na unapređenje saradnje sa organizacijama i institucijama iz regiona, a koja se odnosi i na oblast kulture, obrazovanja i sporta, poseban akcenat stavljamo na institucionalno i privredno povezivanje i u tom smislu ovaj sastanak i poseta Slobodnoj zoni je veoma značajna. Republika Srbija i Republika Srpska imaju intenzivne i nikad bolje odnose i u toliko je i značajno da i lokalne samouprave unapređuju međusobnu saradnju. Ovo je konkretan primer početka unapređenja saradnje između Subotice i Gradiške”, napomenuo je Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu

Privredna zona u Subotici se prostire na 72 hektara, zapošljava preko 6.500 radnika, a od njenog uspostavljanja do današnjeg dana, putem investicija uloženo je 200 miliona evra. Od godišnjeg prometa Slobodnih zona koji iznosi 4,5 milijarde evra, 800 miliona evra se ostvaruje u Malom Bajmoku, a godišnji prihod u budžetu grada Subotice od poreza na dohodak je 800 miliona dinara, što predstavlja 10 odsto ostvarenih prihoda.