Toplana spremna za grejnu sezonu, moguće poskupljenje grejanja za 10 odsto

Javno – komunalno preduzeće “Subotička toplana” zatražilo je od osnivača Grada Subotice korekciju cena, a ukoliko zahtev bude usvojen na sledećoj sednici Gradskog veća, građani će daljinsko grejanje plaćati skuplje za 10 odsto.

Kako objašnjava direktor Saša Petković, u ovom preduzeću su, kao i sve ostale Toplane u Srbiji, bili primorani na ovaj nepopularan potez zbog situacije na tržištu sa energentima. “Mi smo 31. avgusta podneli zahtev osnivaču za podizanje cene. Trudili smo se maksimalno da povećanje bude što manje, da naši korisnici ne bi to osetili u svojim kućnim budžetima. Sa ovim povećanjem mi ćemo bukvalno pokriti samo te troškove poskupljenja, s obzirom da je gas koji nabavljamo poskupeo za 12, a struja za 26,3 odsto. I sami znate da se Toplana finansira iz sopstvenih sredstava, a ne od Grada i kao takvo smo jedno od retkih preduzeća”.

Ukoliko se usvoji novi cenovnik, građani će varijabilni deo, koji je do sada bio 5,13, plaćati 5,70 dinara po kilovat času, dok će fiksni deo sa 28,85 poskupeti na 31,54 dinara po kvadratnom metru.

U subotičkoj Toplani sve je spremno za novu grejnu sezonu. Juče su počele hladne probe, a tokom prethodnih meseci uspešno je završen remont postrojenja. “Remont je trajao punih pet meseci na kompletnom sistemu grejanja, zamenili smo i obnovili sve što je bilo neophodno, tako da smo mi i u ovom momentu ako bi bilo potrebno, spremni za početak grejne sezone. Prošle godine je grejna sezona počela 06. oktobra i bila je jedna od najdužih do sada”, ističe Petković.

U toku godine remontovano je i postrojenje za grejanje na mazut, u koji, kako ističe direktor JKP “Subotička toplana” nije ulagano 30 godina, jer nije bilo potrebe za grejanjem na taj energent. “Ukoliko bude bilo potrebe, mi smo spremni da pokrenemo i to postrojenje, ali grejanje na mazut je mnogo skuplje i mi imamo zakonsku obaveznu zalihu od 300 tona, što je dovoljno da čitavu Suboticu grejemo od 5 do 7 dana”, naglašava Petković.