JKP “Subotička toplana” – primer domaćinskog poslovanja

Iako je do završetka grejne sezone ostalo svega nekoliko nedelja, sa sigurnošću može da se kaže da je ona protekla u najboljem redu, što dokazuje i mali broj reklamacija i žalbi koje su korisnici upućivali JKP “Subotička toplana”, kaže za sajt Subotica danas direktor ovog preduzeća Saša Petković.

Prema njegovim rečima, tokom zimskih meseci nije bilo problema sa instalacijama, a veliku ulogu odigrale su i vremenske prilike koje su doprinele da zima ove godine bude prilično blaga. “Grejna sezona protiče bez većih problema i havarija. Prema parametrima, prosečne dnevne temperature su u decembru bile 3,6, a u januaru 4,7 stepeni, što ne bismo baš rekli,  imajući u vidu činjenicu da je napolju bilo i po 15 ili 17 stepeni. Ja očekujem da ćemo mi grejnu sezonu do 15. aprila završiti kako je po planu i programu. Ne ide nam u prilog kada je napolju 20 stepeni, jer su naši sistemi baždareni na 14 stepeni spoljašnje temperature i kada se ona dostigne, podstanice staju automatski. Kada tokom jutra skoči temperatura preko 14 stepeni, koja ide u kontinutitetu do 20 i to traje na primer do 17 časova, u tom periodu voda u sistemu se rashladi i onda nam treba jača snaga koja će da ugreje tu vodu i zagreje stanove i tu je potrošnja mnoga veća“.

Petković naglašava da je pokazatelj da sve protiče u najboljem redu i mali broj reklamacija koje su građani upućivali ovom preduzeću. “Imali smo 3,7 reklamacija dnevno, a ranijih godina je bilo i po petnaest, dvadeset, pa i više. Pisanih je bilo u proseku četiri mesečno što je ponavljam jako malo. Imamo reklamacije i za prejako grejanje, korisnici su se javljali da im je pretoplo u stanovima. Imali smo 269 poziva, beležimo i snimamo sve razgovore i ne može neko da kaže mi smo zvali, nisu hteli da izađu. Tokom 2018. i 2019. godine zabeleženo je ukupno 138 pisanih reklamacija, a ove godine svega 20. Mi imamo problema najviše sa starim zgradama, dok kod novih nemamo nikakvih reklamacija”, ističe naš sagovornik. Terenske ekipe preduzeća dežurne su tokom 24 sata i u obavezi su da odgovore na svaki poziv korisnika, kaže direktor Toplane i napominje da preduzeće nije nadležno za unutrašnje instalacije, već su za to odgovorni vlasnici stanova. “Mi smo odgovorni za sve ono što je do ulaska u zgradu, ali ja sam rekao zaposlenima ukoliko vide da je u pitanju neka starija osoba koja sama živi i ne moze da snađe u tom momentu, da pruže pomoć i urade sve što treba, tako da stvarno izlazimo ljudima maksimalno u susret”.

U toku grejne sezone najviše gasa je potrošeno u januaru, milion i 677 hiljada kubika, u decembru milion i 240 hiljada, a tokom februara je potrošeno milion i 600 hiljada kubika. Prema Petkovićevim rečima, tokom grejne sezone potrošeno je između 10 i 20 odsto gasa manje u odnosu na prošlu godinu, jer su spoljašnje temperature bile više od uobičajenih. “Polako se pripremamo za remont koji nam sledi u maju, a koji podrazumeva pretresanje svih postrojenja, kotlova i svega što je u funkciji tokom jedne grejne sezone. Prošle godine smo imali preko 800 radnji koje su izvršene u pogonu , u šta spadaju i podstanice. Sve što je za zamenu mi menjamo, sve što može da se popravi mi popravimo, a u septembru nam dolaze razne inspekcije koje sve kontrolišu, pre svega da li smo spremni, da li smo sve odradili kako treba i daju nam napismeno da možemo da krenemo sa proizvodnjom. Da je sve u redu i da smo odradili dobar posao vidi se u toku grejne sezone, jer nemamo ni jednog dana stajanja. Subotička toplana za razliku od drugih u našoj zemlji od 2015. godine radi u kontinuitetu 24 sata”.

Iako je tokom prošle godine bilo reči o nestašici gasa, koji je Toplani glavni energent za proizvodnju toplotne energije, Saša Petković ističe da ni u jednom momentu nije došlo do problema oko njegove isporuke. “Nikakvih problema niti zastoja nismo imali. Prilikom izmeštanja gasovoda u decembru zbog izgradnje pruge, taj momenat smo premostili mazutom kojeg imamo u rezervi, tako da naši korisnici nisu ni osetili da su ostali bez grejanja. Inače, Toplana tokom jedne grejne sezone potroši između 9,5 i 10 miliona kubika gasa. Tokom prošle godine izvršen je kompletan remont postrojenja na mazut koji nije urađen u proteklih 30 godina. Mi imamo zakonski određenu obaveznu količinu mazuta za period od sedam dana, tokom kojih možemo da obezbedimo nesmetanu isporuku toplotne energije za naših 10.920 korisnika”.

Subotička Toplana važi za jednu od najmodernijih u Srbiji. Korisnici odnedavno imaju mogućnost da mesečne račune dobijaju putem elektronske pošte, a zahtev za tu uslugu mogu podneti putem e-maila: eracun@toplanasubotica.co.rs, uz koji je potrebno da navedu ime i prezime kupca, adresu isporuke toplotne energije, potrošački broj i e-mail adresu na koju će se računi dostavljati. Ukoliko se korisnici odluče za ovu uslugu, računi im više neće biti dostavljani u papirnoj formi. Takođe, u toku je i izrada aplikacije za pametne telefone koja će uskoro biti dostupna. “Aplikaciju smo postavili na Google play, a nju će moći da preuzmu i korisnici Iphone uređaja, gde će se videti trenutna i ranija potrošnja kako u kilovatima, tako i u dinarima. Na ovaj način biće olakšano praćenje potrošnje preko identifikacionog broja sa računa, ali o tome ćemo pričati u narednom periodu”.

Toplana je usmerena na pružanje svojih usluga isključivo kolektivnim oblicima stanovanja, odnosno zgradama, a svim novim investitorima vrši besplatno ugrađivanje podstanice. “Novina je da će sve nove zgrade imati sekundarne brojače na ulasku u stan i korisnici će moći da vide svoju potrošnju. Ugrađivaćemo najnovije ventile u smart zgradama, gde će korisnici sami moći da isključe, odnosno uključe grejanje i podese željenu temperaturu”, dodaje Petković. U skladu sa trenutnom situacijom, u narednom periodu u planu su uštede na svim poljima, ali i radovi na modernizaciji infrastrukture. “Uključeni smo i u deo projekta izgradnje brze pruge, jer imamo jedan deo toplovoda koji predstavlja glavni vod za čitav grad. On se nalazi kod Lidla i mora da se iseče i ukopa još metar i po u zemlju, a tokom tih radova zameniće se kompletan cevovod. Na kraju moram da naglasim da naši korisnici mogu da budu spokojni što se tiče grejanja, tu smo da pomognemo i mogu uvek da nam se obrate”, zaključuje Saša Petković.