Radovi na zgradi Narodnog pozorišta biće završeni tokom 2023. godine

U Subotici je danas zaključen ugovor o Javnoj nabavci za nastavak rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, između Grada Subotice i subotičke kompanije “SMB gradnja”.

Ugovor vredan 1 milijardu 154 miliona i 920 hiljada dinara, ispred Gradske uprave je potpisala načelnica Marija Ušumović Davčik, a ispred izvođača radova direktor kompanije Predrag Petričević. Sredstva za nastavak radova su obezbedili Republika Srbija, preko Ministarstva kulture u iznosu od 400 miliona dinara, Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine opredelila je 674 miliona, a Grad Subotica 80 miliona dinara.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao da je za Grad Suboticu i sve njene građane najbitnije to što je posao dobila subotička kompanija i poručio da je to najveći garant da će posao biti kvalitetno urađen i u roku, zbog svih ozbiljnih referensi koje “SMB gradnja” poseduje u izvođenju građevinskih radova.

“Izrazio bih veliku zahvalnost predsedniku pokrajinske Vlade Igoru Miroviću na pomoći, ne samo kada je u pitanju izvođenje radova na Narodnom pozorištu, nego za svu pomoć koju Vlada APV proteklih godina pruža u svim oblastima, kako u realizaciji projekata saobraćajne infrastrukture, preko projekata iz oblasti ekologije, sporta i u svim drugim oblastima. Nakon realizacije ovog projekta, biće završeni svi građevinsko-instalacioni radovi unutar pozorišta na svim blokovima, kompletno će biti završena velika sala, kamerna scena i sve probne sale, kao i sve prostorije potrebne za funkcionisanje glumaca, tehničkog osoblja i administracije, a ostaće samo da se završi Koncertna sala koja je sama po sebi odvojena celina, čime će pozorište moći da funkcioniše, što predstavlja završetak devete faze svih radova na zgradi Narodnog pozorišta”. Gradonačelnik se zahvalio i Vladi Republike Srbije koja je ovaj kapitalni projekat za naš grad proglasila i za projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i što je finansijski pomagala njegovu realizaciju.

Predsednik pokrajinske Vlade je podsetio da je put rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta započet 2011. godine, kojem se uprkos brojnim izazovima i problemima nazire kraj, u saradnji sa jednom od najboljih građevinskih kompanija u Vojvodini.

“Imamo u odnosu na njihov renome i garanciju da ćemo u ovoj godini Narodno pozorište vratiti u funkciju i da ćemo u pozorištu videti umetnike, publiku, Subotičane, ali i građane čitave naše zemlje koji će moći da prate program, predstave i sve ono što umetnici iz Subotice i drugih naših krajeva znaju i predstavljaju kao svoju vrednost. Pokrajinska vlada je uradila jednu važnu stvar, mi smo za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojili novac koji je trebala da izdvoji Vlada Srbije i jednostavno smo to uradili iz želje i namere da ubrzamo rekonstrukciju i završimo radove. Da smo čekali i taj jedan deo novca koji je trebalo da izdvoji Ministarstvo kulture, kraj ovih radova bi se prebacio u 2024. godinu, ali smo uspeli da kao tim uz međusobnu koordinaciju obezbedimo jedan deo sredstava od 674 miliona dinara. Nadam se da će radovi uskoro početi, ovde ima i dosta uvozne opreme, tako da će čekati i na njenu nabavku. Tokom 2023. godine će subotičko pozorište ponovo dobiti onaj sjaj koji je imao nekada, posebno tokom 80-tih i 90-tih godina, kada su brojni renomirani umetnici iz bivše Jugoslavije ovde gostovali i ostvarivali zapažene rezultate na umetničkom planu”, izjavio je Mirović i dodao da će Subotica ove godine zahvaljujući Vladi APV, Vladi Srbije i Lokalnoj samoupravi dobiti i novi Akva park i spa centar, a očekivanja su da će taj objekat biti u upotrebi od juna meseca. “Naš zajednički plan je da tokom proleća i leta nastavimo akciju započetu prošle godine, a u pitanju je rehabilitacija velikog broja ulica u Subotici i taj posao ćemo zajednički finansirati”, naglasio je Mirović.