Počeli radovi na izgradnji turističko – manifestacionog trga u Čantaviru

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uputio je saopštenje povodom početka radova na izgradnji turističko – manifestacionog trga u Čantaviru. Projekat je vredan nešto više od 55,8 miliona dinara, za koje je Ministarstvo privrede izdvojilo oko 27,9 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedio Grad. Površina trga biće nešto više od 8.700 kvadratnih metara.

“Trenutno stanje trga u samom centru naselja, iza crkve, ne zadovoljava potrebe Čantavira u oblasti privrede, turizma i javnih manifestacija i Grad Subotica je doneo odluku da ovo naselje zaslužuje jedan nov, velik i funkcionalan prostor dostojan svojih stanovnika. U Čantaviru živi šest i po hiljada ljudi, većinom poljoprivrednika. Čantavirci su ponosni domaćini, naročito uspešni u stočarstvu, koje je posebno razvijeno, pa je ovde sedište i regionalnog lidera u proizvodnji stočne hrane. Naselje, koje se pominje još u srednjem veku, danas ima svoje javno-komunalno preduzeće, razvijenu privredu i sva obeležja dobro uređenog mesta za život. Život u Čantaviru treba da postane još kvalitetniji, a tome će doprineti, kako veliki projekat izgradnje kanalizacione mreže „Čista Srbija“ koji kreće ove godine, tako i projekat proširenja postojećih kapaciteta centralnog trga”, istakao je gradonačelnik.

Kako napominje, uređenje prostora za potrebe kako pijačne prodaje, tako i sajmova, svečanosti, vašara i drugih manifestacija doneće veliku korist i Bačkom Dušanovu, Višnjevacu, Starom i Novom Žedniku, Bikovu, u kojima živi oko deset hiljada stanovnika, a koja su dobro povezana sa Čantavirom. Poljoprivrednici iz okoline će na trgu i u pratećim specijalizovanim objektima moći da prezentuju svoju ponudu, da se povezuju i zajedno nastupaju, a blizina autoputa otvara i velike mogućnosti za nacionalnu promociju poljoprivrednih, poslovnih i turističkih kapaciteta svih ovih subotičkih naselja i sela.

“Vašari i pijačni dani u Čantaviru tradicionalno se održavaju više decenija. Svake treće nedelje u mesecu, u periodu od marta do novembra, održava se vašar na dve lokacije, dok je svake nedelje dva puta pijačni dan, u četvrtak i u nedelju. Najviše se prodaju zanatski radovi, domaći proizvodi i rukotvorine, koje ne mogu da se kupe u prodavnicama i trgovinskim lancima, npr. ručno rađeni slatkiši, kožna galenterija, ručno rađene korpe, voće, povrće i ostali poljoprivredni proizvodi.  Od 120 izlagača, 70 prodaje poljoprivredne proizvode, 10 hranu i mesne proizvode, 10 zanatske proizvode, a ostalih 30 prodaje garderobu i kućne aparate. Preduzetnici i zanatlije koji se pojave na čantavirskoj tradicionalnoj pijaci podsećaju na stara vremena, kada nisu postojali veliki trgovinski lanci. Oni dolaze uglavnom sa šireg podrčuja Bačke i Banata, a naročito iz Sente, Kanjiže, Ade, Mola, Čoke, Utrina, Gunaroša, Bačke Topole, Oroma, Bajmoka i naravno samog Čantavira i Subotice”, rekao je Bakić.

Ovim projektom će se, kako naglašava Bakić, objediniti sve na jednom mestu, čime će se nastaviti kako ispunjavanje komunalnih potreba građana, tako i opremanje turističkih zona i stvaranje uslova za privlačenje gostiju iz okoline ali i na nacionalnom nivou.

“Zadovoljenje potreba građana za uređenim pijačnim prostorom, očuvanje starih zanata, jačanje turističkih kapaciteta, povezivanje sela i prigradskih naselja, stvaranje novih radnih mesta, ostanak mladih na selu i unapređenje kvaliteta života – sve su to ciljevi koji su nas opredelili da ulažemo u ovaj odličan projekat za Čantavir i ceo grad. To su i razlozi što je projekat prepoznalo i podržalo Ministarstvo privrede, na čemu smo posebno zahvalni ministarki Atanasković, sa kojom smo više putra razgovarali i naišli na njeno razumevanje. Za tri meseca Čantavir će imati jedan savremen, multifunkcionalan i reprezentativan javni prostor, kakav se čekao decenijama”, dodao je Bakić.