Šef Misije OEBS-a Jan Bratu sa saradnicima posetio Suboticu

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se u četvrtak, 18. februara, u Gradskoj kući, sa šefom Misije OEBS u Srbiji, ambasadorom Janom Bratuom. Oni su se u razgovoru osvrnuli na zajedničku saradnju tokom proteklih godina gde se kao posebno dobar primer ističe podrška Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.

Imali čime da se pohvalimo pred našim gostima u svim oblastima koje prati i unapređuje Misija OEBS-a, posebno po pitanju manjinskih prava i skladnog suživota, rekao je gradonačelnik Bakić i istakao kako su bogata nacionalna i verska raznolikost Subotičana oduvek bili bogatstvo ovog grada, na koje su građani Subotice ponosni, i da je ono dobra polazna osnova za jačanje saradnje sa uglednim međunarodnim organizacijama, poput OEBS-a.

Zadovoljstvo nam je bilo i da upoznamo ambasadora sa dobrim primerom saradnje i međusobnog uvažavanja koji dajemo u okviru naše lokalne politike u kojoj vlast vrši jedna široka koalicija usmerena na interese svih građana. Mnogo je prostora za dobre projekte u kulturnoj i socijalnoj sferi i naša lokalna samouprava stoji na raspolaganju ambasadoru i njegovom timu za svako unapređenje saradnje.

Jan Bratu u svojoj prvoj poseti Subotici u svojstvu šefa Misije OEBS-a u Srbiji pre susreta sa gradonačelnikom Subotice sastao sa nacionalnim savetima mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, kao i sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Sa Ekonomskim fakultetom u Subotici sarađujemo, naročito kada je reč o Odeljenju ovog fakulteta u Bujanovcu a rad subotičkog Ekonomskog fakulteta veoma  je važan u smislu pružanja kvalitetnog obrazovanja i mogućnosti koje ono pruža mladima u Bujanovcu. Ovo je multietnička i multilingvalna sredina i verujem da je, u tom pogledu, ovaj fakultet pravi primer kako se to dobro iskustvo može koristiti i u drugim regionima Srbije, rekao je Bratu a potom istakao da je razgovor sa gradonačelnikom bio usmeren na pitanja koja se tiču položaja nacionalnih manjina kao i na industrijsku zonu.

Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća Srđan Samardžić, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović i saradnici šefa Misije, šef za politiku i koordinaciju Štefan Nuner i viša savetnica za nacionalne manjine, Zuzana Pavlikova.