DruštvoAktuelno

Kućnim ljubimcima treba pomoći da se rashlade na visokim temperaturama

Visoke temperature ne pogoduju ni našim kućnim ljubimcima i životinjama. Tada se kod njih, kao i kod ljudi mogu javiti sunčanica i toplotni udar koji ako se na vreme ne prepoznaju mogu izazvati zdravstvene komplikacije.

Veterinari savetuju oprez i ističu da je u tim situacijama neophodno životinju postepeno rashlađivati. “Da je životinji vruće primetićemo kada ona počinje jako da dahće, jer se na taj način rashlađuje. Tada se nerado kreće, a puls i disanje im je tada vrlo ubrzano. Nekada je potrebno duže, nekada kraće vreme da bi životinja doživela toplotni udar, što prvenstveno zavisi od spoljašnje temperature, ali i same vlage, jer ne smemo zaboraviti da kada je veća vlažnost vazduha, tada je odavanje toplote, odnosno isparavanje sa površine tela na koji način se ono hladi usporeno i onemogućeno”.

Kako bi preventivnim merama izbegli štetan uticaj toplote na naše ljubimce, potrebno je obezbediti uvek svežu i hladnu vodu, kao i prostoriju koja nije direktno izložena sunčevim zracima, a vodu iz posuda treba menjati na svakih pola sata ili sat vremena.

“Ukoliko vidimo da je situacija opasna, životinju moramo rashladiti tako što ćemo je odneti u neku hladnu prostoriju, ponudićemo joj odmah hladnu vodu, a pored toga ćemo je i polivati. Ono što je u tim situacijama jako važno je da se polivanje započne sa mlakom vodom, a kasnije sa sve hladnijom. Napravićemo kobnu grešku ako je direktno polijemo sa jako hladnom vodom, što će izazvati suženje perifernih krvnih sudova i zbog toga će doći do šoka periferne cirkulacije”.

Životinjama koje žive u stanu i nemaju mogućnost slobodnog kretanja, treba obezbediti hladnu vodu na nekoliko mesta u objektu, kao i prostoriju koja nije previše izložena suncu. Veterinari za ove tople dane preporučuju da se životinjama iz ishrane izbace obroci koji su puni masti i ugljenih hidrata, jer oni povećavaju toplotu u organizmu.