DruštvoServisne informacije

Apel MUP: Ne palite nisko rastinje i ne ložite vatru u šumi – prete požari

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije je povodom najave veoma toplog vremena, apelovao da građani ne pale travu i nisko rastinje i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije Milan Kocić upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

„Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu“, poručio je Kocić.

Istakao je da će biti pojačan inspekcijski nadzor, navodeći da je većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana ljudskom aktivnošću.

„Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve“, rekao je Kocić i poručio građanima da ukoliko primete takve požare odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.