RHMZ: Narednih dana slede nam visoke dnevne temperature i pojava vremenskih nepogoda

Republički hidrometeorološki zavod uputio je upozorenje na visoke temperature za područje Srbije i upozorenje na vremenske nepogode za teritoriju Vojvodine. Kako se navodi u saopštenju, upozorenje na izrazito visoke temperature u našoj zemlji važiće do 20. jula, jer se i tokom druge dekade meseca očekuje toplo vreme.

Maksimalna temperatura danas će se kretati od 34 do 38 °C, a sutra lokalno i do 40. Temperatura će u petak, 14. jula biti u kratkotrajnom padu za 5 do 7 stepeni, a zatim će ponovo uslediti porast temperature, pa se u nedelju i u prvoj polovini naredne sedmice od 16. do 20. jula, ponovo očekuju dnevni maksimumi od 35 do 40 °C, a u velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 °C.

Do petka, 13. jula u Vojvodini je moguća lokalna pojava kratkotrajno intenzivnih pljuskova sa gradom i jakim vetrom, takva meteorološka pojava bi mogla da usledi već danas u toku dana, ali je najveća verovatnoća pojave nepogoda sa olujnim vetrom u četvrtak, 13. jula u poslepodnevnim satima. Za pojedine delove Srbije, na snazi su trenutno narandžasti i crveni meteo-alarm.