Temperature u februaru iznad proseka!

Trenutne vremenske prilike koji preovladavaju iznad našeg područja već nekoliko dana, nisu uobičajene za ovo doba godine, pa naši sugrađani koji su hronični bolesnici imaju dodatnih problema sa svojim ionako narušenim zdravljem. Međutim, ovakvo vreme ne prija ni onima koji su stabilnog zdravlja. Gotovo prolećne temperature u februaru, koji se u proseku smatra jednim od hladnijih zimskih meseci, doprinele su da hronični srčani i drugi bolesnici osećaju izraženije tegobe nego inače.

Najčešći psihički simptomi su umor, nedostatak koncentracije, česte promene raspoloženja, nesanica, bezvoljnost i razdražljivost, dok se od fizičkih tegoba izdvajaju glavobolja i migrena, vrtoglavica, mučnina, reumatske tegobe kao i bolovi u mišićima. Kod srčanih bolesnika dolazi do pogoršanja osnovne bolesti u vidu ubrzanog rada srca i porasta krvnog pritiska, dok se kod organa za varenje pojačavaju znakovi gastritisa i bolovi u stomaku. Nagle promene vremena izazivaju sve češće slučajeve srčanog i moždanog udara, prehlade, respiratorne infekcije, ali i astmatične napade kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika. Lekari savetuju uzimanje propisane terapije i po potrebi povećanje njene doze, ukoliko ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, kao i vođenje higijensko-dijetetskog režima ishrane. S obzirom da je vreme lepo, potrebno je što više boraviti na otvorenom i postepeno povećavati fizičku aktivnost, međutim ukoliko dođe do komplikacija, osim Hitnoj pomoći savetuje se i odlazak kod izabranog lekara.

Prema rečima Geze Kovača, istraživača klime, trenutne temperature su za oko 8 stepeni više u odnosu na višegodišnji prosek, a takođe je primetno da nema padavina skoro mesec dana. Razlog je što su aktivni cikloni na severnom delu Atlanskog okeana, jača zapadno strujanje, tople i hladne fronte se ređaju, ali se padavine kreću mnogo severnije od nas. Pošto hladne fronte donesu nešto manje topao vazduh, nema jačeg zahlađenja. Drugo, Sredozemna ciklonska aktivnost je slabo izražena, pošto za to je potrebno da dolazi do priliva mnogo hladnije vazdušne mase u Mediteran. U hladnom delu godine najviše padavina stiže iz Sredozemlja, ističe Geza Kovač i najavljuje da se u narednih 7 dana nastavlja se zapadno, tzv. zonalno strujanje vazduha, biće dosta toplije, osim kratkih slabih zahlađenja u nedelju i ponedeljak koji nam predstoje, kada su moguće slabe padavine.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, srednja minimalna temperatura vazduha u februaru ima vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu je njena vrednost u proseku viša za oko 1.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha je takođe iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.2ºS, dok je mesečna suma padavina tokom februara ispod proseka, sa vrednostima nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek.