Na ulazu u Muzičku zgradu ponovo postavljena ploča Erneu Lanjiju

U sredu je ponovo postavljena odnosno vraćena spomen ploča na ulazu u zgradu Muzičke škole pedagogu , kompozitoru i bivšem direktoru ove škole Erneu Lanjiju, a zahvaljujući udruženju Karolj Biro, dr Balintu Pastoru i Agoti Gubaš.

Čast mi je što možemi ponovo otkriti spomen tablu u čast Lanji Ernea. On nije rođeni Subotičanin ali je zadužio naš grad. 16 godina je bio stanovnik našeg grada, osnivač je Muzičke škole, kao i Subotičke filharmonije a bio je i na čelu hora u crkvi Svete Terezije Avilske, dok se pored muzike bavio se i književnošću, rekao je dr Balint  Pastor i dodao da je peštanski Dnevnik objavio da je Ernea Lanjija kada je umro ispraćalo više od 20.000  ljudi što je samo dokaz da su ga svi voleli i poštovali.

Prvi put ploča je postavljena 2007. godine uz pomoć Arač fondacije a nakon sedam godina je na žalost ukradena. Zahvaljujući fondaciji Biro Koralj i pomoći predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora table je danas ponovo postavljena i stavljena na zid Muzičke škole, rekla je ovom prilikom Dragana Nikolić, direktorica škole.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *