Tri ključne reči sutrašnjeg zasedanja Skupštine grada – Palić, energija i talenti

Sutra će se održati 26. sednica Skupština grada, na kojoj će odbornici razmatrati devet tačaka dnevnog reda. Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, rekao je da su tri ključne reči sutrašnjeg zasedanja Palić, energija i talenti.

“Na sednici ćemo usvojiti izmenu ovogodišnjeg Programa poslovanja preduzeća “Park Palić” DOO, za koji bi se moglo reći da je jedna rutinska tačka, pošto Skupština grada daje saglasnot na programe poslovanje svih javnih i javno – komunalnih preduzeća, ali se u ovom slučaju ne radi o nekim tehničkim i rutinskim stvarima, već o velikoj svoti novca i nekim dešavanjima koja smo čekali godinama, a na neke i decenijama. Program poslovanja menja se zbog toga što će se u budžet uvrstiti 230 miliona dinara za nastavak izgradnje Akva parka i uređenja starog Termalnog abzena. Ovo su sredstva dobijena od Republike, a od pokrajine smo dobili 36,5 miliona dinara za sanaciju Vikend naselja, radi se o delu naselja koje je blizu jezera u turističkoj zoni, koji je bio u potpnosti zapušten tri decenije. Sada smo od pokrajine dobili ta sredstva koja smo tražili za sanaciju i započeće se nešto čime se niko nije bavio tri decenije”, naglasio je Pastor.

Jedna od tačaka dnevnog reda ticaće se trogodišnjeg Programa energetske efikasnosti Grada, koji se donosi svake treće godine, a koji se odnosi na ustanove kojima upravlja Lokalna samouprava. “Grad Subotica je nedavno raspisao Javni konkurs za građane za energetsku efikasnost u visini od 24 miliona dinara. Pristiglo je ukupno 645 prijava i uskoro se može očekivati donošenje odluke povodom tog konkursa”, dodao je on.

Na sednici će biti doneta Odluka o formiranju Budžetskog fonda za podsticanje mladih talenata grada Subotice. Pastor je podsetio da je Grad stipendirao studente i učenike i u prethodnom periodu, a ovom odlukom će se kriterijumi stipendiranja precizirati i učiniti još pravičnijim. Grad će stipendirati 20 studenata, 40 srednjoškolaca i isto toliko osnovnoškolaca, u ukupnom iznosu od 2,5 miliona dinara na godišnjem nivou.

Odbornici će razmatrati i nekoliko kadrovskih pitanja.