Održana komemoracija žrtvama iz 1944. godine

U četvrtak, 02. novembra održana je svečana komemoracija žrtvama iz 1944. godine a potom su položeni venci na parceli br. 44  na Senćanskom groblju.

Prošlo je godinu dana i opet smo se okupili na ovom mesto da izrazimo žal i čuvamo sećanje na stradale. Neka njihova sudbina služi kao opomena za buduće generacije. Živimo u vremenu kada su ovakva javna obeležavanja postala prirodna stvar ali znamo da to nije uvek bilo tako. Trebalo je da prođe pet decenija da bismo mogli slobodno da položimo cveće na neobeležene masovne grobnice i da bi se o događajima iz 1944.-1945. godine moglo pričati javno i bez straha. Morali smo da radimo naporno još 20 godina da se žrtve na državnom nivou rehabilituju. Na našu inicijativu predsednici Srbije i Mađarske oformili su mešovitu Mađarsko-Srpsku akademsku komisiju a četiri godine nakon toga Narodna skupština Republike Srbije osudila je zločine počinjene nad civilnim stanovništvom mađarske nacionalnosti u Vojvodini kada su predsenici dve zemlje zajednički položili vence na tada otkriven spomenik u Čurugu, rekao je dr Balint Pastor, koji je u ime Skupštine Grada položio venav na spomenika “Ptica slomljenih krila”,  dodajući da je 2014. godine Vlada Srbije  uredbom ukinula kolektivnu krivicu.

Strahote koje su se dogodile ne možemo obrisati ali je naš zadatak da učinimo šta možemo , da sačuvamo uspomene i sprečimo govor mržnje. Žrtve racije počinjene 1942. godine jesu naše žrtve a mi  osuđujemo svaku nepravdu ko god da je počinilac. Naša istorija je prepuna nemilih događaja a i sada svakodnevno vidimo da takvi stavovi izazivaju sukob što dovodi do još veće patnje i tuge, rekao je još Pastor.

U ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića  venac je položio pomoćnik gradonačelnika, Marko Marić, dok je u ime Severnobačkog upravnog okruga venac položio načelnik Okruga Bojan Šoralov. U ime ambasade Mađarske u Beogradu venac su položili zamenik ambasadora Mađarske u Beogradu Gabor Palinkaš i prvi konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Tibor Kajzinger. Vence su položili i predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine, Jevrejske opštine Subotica, predstavnici SVM-a i Gradskog odbora SVM-a u Subotici, kao i predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

U Bajmoku, kod Bagrema obeleženo je sećanje na nedužne žrtve a održan je i komemorativni skup u Čantaviru i Kelebiji. Povodom 79. godišnjice pogibije nedužnih žrtava iz 1944-45 godine u  četvrtak, 2. novembra u crkvi Svetog Jurja na Senćanskom putu održana je spomen-liturgija.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *