OŠ “Majšanski put” je najmodernija škola zahvaljujući MNS i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i narodni poslanik i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, posetili su danas Osnovnu školu “Majšanski put”, gde je završena druga faza projekta modernizacije rasvete u objektu škole, kao i projekat energetske efikasnosti.

Sredstvima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u visini od 13 miliona dinara, uspešno je realizovan projekat termoizolacije velike i male školske zgrade, dok su na staroj zgradi zamenjeni prozori i ulazna vrata. Tokom letnjeg raspusta završeni su radovi na zameni stare rasvete za štedljivu LED rasvetu u sedam učionica, a sredstva u visini od 2,7 miliona dinara obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

“Termoizolacija nam mnogo znači i zbog energetske efikasnosti i zbog toga što želimo da našim učenicima i zaposlenima obezbedino kvalitetne i dobre uslove za rad. Led rasveta nam je značajna zbog energetske efikasnosti i kvalitet svetla je sada mnogo bolji. Uspešno smo konkurisali kod pokrajine za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju sportskih terena i dobili smo sredstva u iznosu od 360 hiljada dinara. Nakon izrade dokumentacije želimo da obnovimo sportske terene u školi i zbog toga ćemo i dalje pratiti konkurse, sa ciljem da našim učenicima obezbedimo još bolje uslove za rad, razvoj i sport. Veoma smo zahvalni Mađarskom nacionalnom savetu i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje za dobru saradnju, podršku i za sredstva koja smo dobili”, istakla je Beata Bognar, direktorica OŠ “Majšanski put”.

“Dogodilo se nešto što se vrlo retko događa, a to opet pokazuje domaćinski odnos direktorice ove škole. Ja bih želeo da se zahvalim pokrajinskom sekretaru Žoltu Sakalašu što daje podršku subotičkim školama, ne samo ovoj nego i drugim obrazovnim ustanovama u našem gradu. U OŠ “Sečenji Ištvan” završeni su radovi na modernizaciji toaleta i u još nekim školama su radovi završeni, a želeo bih da se zahvalim i Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine pošto je i on finansirao radove u ovoj školi, koja je ja mislim jedna od najmodernijih i najlepših osnovnih škola u Subotici”, istakao je pokrajinski poslanik i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

Kako je rekao Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat je početkom godine raspisao konkurs za adaptaciju i sanaciju školskih objekata u visini od 175 miliona dinara. Dodao je da se u prvi mah možda čini da su to velika sredstva, ali da na teritoriji pokrajine ima 556 škola, a školskih objekata još više. Prema njegovim rečima, pomenuta sredstva su u potpunosti utrošena, a njih je dobilo više od 60 škola.

“OŠ “Majšanski put” već godinama uspešno konkuriše sa projektima na naše konkurse, tako da smo i ove godine uspeli da uradimo jednu veliku stvar, a to je vezano za energetsku efikasnost jer su određene učionice dobile osvetljenje i naš cilj je da i ubuduće podržavamo ovakve projekte, jer živimo u vremenu gde se sve više priča o energiji i o tome koliko je važno da štedimo energiju i da budemo što efikasniji u njenoj potrošnji i svakako jedan od ciljeva naših konkursa je da podržimo škole i u ovom pogledu”, istakao je Sakalaš.

Naglasio je da će Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i sledeće godine pomagati i ulagati u školske objekte na teritoriji grada Subotice, ali i u čitavoj pokrajini. U planu je da se u budžetu za narednu godinu za adaptaciju i sanaciju školskih objekata obezbedi ista količina novca kao i ove godine, a raspisaće se i dodatni konkurs u visini od 30 miliona dinara za izradu projektno – tehničke dokumentacije, kako bi se školama pomoglo i na taj način. Inače, Osnovnu školu “Majšanski put” pohađa ukupno 580 učenika u 29 odeljenja.