Sutra 31. sednica Skupštine grada – na dnevnom redu Programi poslovanja javnih preduzeća

Sutra će se održati 31. sednica Skupštine grada, na kojoj će odbornici raspravljati o 16 tačaka dnevnog reda, koje se najviše odnose na Programe poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća za 2023. godinu.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor, davanje saglasnosti na programe poslovanja 14 javnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću obavlja se iz dva razloga. Prvi je da bi preduzeća mogla da raspišu javne nabavke što pre, a drugi da bi građani Subotice mogli da koriste usluge pomenutih bez smetnji. Donošenjem ovih programa obuhvatiće se ukupan iznos od oko osam milijardi dinara, koliko vrede projekti koji će biti sprovedeni tokom ove godine.

“Gradsko veće je poslednjih dana prošle godine donelo odluku o poskupljenju komunalnih usluga, to je bio jedan nužan korak, ali zauzvrat javna preduzeća moraju iz sopstvenih izvora da investiraju u infrastrukturu, odnosno da iz sopstvenih sredstava finansiraju određene projekte. Toga je bilo i ranije, ali nikada u ovolikoj meri u kojoj će biti sada. Matematika je jednostavna, građani su opterećeni u većoj meri zbog povećanja cena, to je bio jedan nužan korak i ja se zahvaljujem građanima što su prihvatili tu odluku i što plaćaju te račune, a javna preduzeća su u obavezi i moraće da veći deo svojih prihoda investiraju u ostvarenju određenih projekata, odnosno projekti se neće kao do sada finansirati samo iz budžeta grada Subotice. Što se tiče konkretnih projekata, recimo u slučaju JKP “Vodovod i kanalizacija” radiće se na proširenju vodovodne mreže u nekoliko mesnih zajednica, sa druge strane radi se i projektno-tehnička dokumentacija za proširenje vodovodne mreže u nekoliko naseljenih mesta kao što su Tavankut, Ljutovo, Nosa, Šupljak, Bački Vinogradi i Hajdukovo, a pripremamo se i za početak realizacije projekta “Čista Srbija”, o kojem smo puno puta prethodnih meseci govorili”, rekao je Pastor.

On je dodao da je pre nekoliko dana razgovarao sa ministrom Goranom Vesićem o Javno-komunalnom preduzeću “Suboticagas”, koje ima u planu izgradnju gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar u mnogim mesnim zajednicama, u okviru koje će biti omogućeno 500 novih priključaka i nastaviće se sa praksom uvođenja gasa uz plaćanje na rate. Ovo preduzeće će oko 80 miliona dinara investirati u razvoj infrastrukture. 

“Što se tiče rehabilitacije i izgradnje puteva, predviđena je rekonstrukcija trotoara u dužini od 3,3 kilometra i 1,8 km biciklističkih staza, pripremićemo projektno-tehničku dokumentaciju za asfaltiranje 17 ulica, Peščarine u Radanovcu, Ferenca Mora u Bačkim Vinogradima, Lopudske i Lovačke na Paliću, a što se tiče poslova izgradnje ili rehabilitacije puteva, oni su predviđeni u Željezničkom naselju, Keru, Kertvarošu, u mesnoj zajednici Zorka i drugim delovima Grada. Ono što je još jako bitno, mi ćemo konkurisati kao i prethodnih godina i kod Pokrajine i kod Republike, a navedene planove za izgradnju i rehabilitaciju puteva realizovaćemo iz lokalnih izvora i gledaćemo da što više što više sredstava izlobiramo i u Novom Sadu i u Beogradu”, naglasio je Pastor i dodao da će se ove godine završiti sa izgradnjom Akva parka, za koji su obezbeđena sredstva i to je predviđeno i Programom poslovanja preduzeća “Park Palić” za ovu godinu, a pored toga nastaviće se sa radovima na uređenju Vikend naselja. Reč je o projektu koji je započet krajem prošle godine i problemu kojim se decenijama niko nije bavio, a obnoviće se i šetalište između hotela “Prezident” i Muškog štranda.