Obeležena stota godišnjica od smrti Lanji Ernea

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik Erneu Lanjiju, na Bajskom groblju, obeležena je stota godišnjica od smrti ovog slavnog kompozitora i jedne od najvećih ličnosti našeg grada.

Lanji Erne je naš grad proslavio svojim odanim radom u oblasti klasične muzike, organizacijom i institucionalizacijom muzičkog života Subotice na veoma visokom profesionalnom nivou.  Rođen je u Pešti 19. juna 1861. godine, a preminuo je 10. marta 1923. godine, u Subotici. O njegovoj sahrani list „Pesti Napló“ je pisao: „Gde god je povorka prošla, trgovci svih nacionalnosti spuštali su roletne svojih radnji, kako bi na taj način izrazili neutešnu žalost grada zbog velikog gubitka“. Navodi se, takođe, i da ga je na poslednji počinak ispratilo 20.000 ljudi. Danas smo posetili njegov grob na Bajskom groblju i odali mu počast u organizaciji KUD zanatlija „Erne Lanji“ koje ove godine obeležava 125 godina osnivanja i 60 godina nosi ime ovog slavnog kompozitora, rekao je dr Balint Pastor.

Prisutnima se obratio i član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine za oblast kulture, Rihard Huđik a događaju su prisustvovali i predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Aron Šutuš, predstavnici Muzičke škole Subotica i brojni građani Subotice.

Lanji Erne bio je jedan od najistaknutijih stvaralaca svog vremena, muzički pedagog, direktor subotičke Muzičke škole, dirigent u katedrali Svete Terezije Avilske, osnivač Subotičkog gradskog orkestra i Subotičke filharmonije i vođa Hora zanatlija.