Subotica domaćin konferencije Akademskih dana Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta

U Subotici se održava konferencija Akademskih dana Evropskog protestantskog otvorenog univerziteta, a u ime grada domaćina učesnike je pozdravio dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice, koji je istakao da je velika čast za naš grad da bude izabran za mesto održavanja ovako važne konferencije i to upravo u godini kada se obeležava 110. godišnjica izgradnje Gradske kuće, kultnog zdanja Subotice i 120. godišnjice jedne od najlepših sinagoga u Evropi.

„Ovo je veoma važna poruka za nas, jer je zaštita kulturnog nasleđa naše čvrsto i jasno opredeljenje. Graditeljska baština Subotice svedoči o ljubavi i poštovanju naših predaka prema svom gradu i njihovom nastojanju da ga izgrade što lepšim i boljim. Nama je ponos i dužnost da to nasleđe očuvamo. Veoma nam je drago što će multietnička Subotica, u kojoj su u službenoj upotrebi čak četiri jezika, u narednih nekoliko dana biti mesto okupljanja ekumenski orijentisanih intelektualaca, jer u našem gradu vekovima žive zajedno hrišćani – pravoslavci, katolici, protestanti, Jevreji i Muslimani“, rekao je Pastor.

Konferencija „Zajednička sudbina u teškom nasleđu” održava se od 23. do 28. maja, a posvećena je temama vezanim za raznolikosti Vojvodine, istoriji, sadašnjosti i budućnosti zajedničke sudbine. Stručnjaci i političari će govoriti o pitanjima etničkog suživota, efektima i interakcijama nacionalnih, verskih, kulturnih i jezičkih razlika. Petodnevnom programu prisustvovaće predstavnici crkava iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Rumunije, Ukrajine i Zapadne Evrope, rukovodioci visokoškolskih ustanova, univerzitetski predavači, političari, javne ličnosti i stručnjaci.

Konferenciju organizuje civilno društvo koje su 1969. godine osnovali protestantski mađarski ekumenski orijentisani intelektualci, koji žive u zapadnoj Evropi radi ostvarivanja verskih, naučnih i kulturnih ciljeva za otvoreno, tolerantno proučavanje univerzalnih ljudskih pitanja i razvoj spiritualnih vrednosti protestantizma i ekumenskog pristupa.