Počeo 17. Međunarodni ultramaraton     

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor  u subotu je, kod palićke Velike terase, simboličnim presecanjem vrpce označio početak 17. Međunarodnog ultramaratona na Paliću, dvodnevne manifestacije na kojoj se nadmeće oko 60 takmičara iz  Mađarske, Hrvatske, Rumunije, BiH, Nemačke, Brazila i Srbije. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanoj stazi dužine 530 metara a istovremeno su i kvalifikacije za svetsko prvenstvo.

Ovo je danas trijumf izdržljivosti, snage i volje i drago mi je što je Elvira Janoši, naša dobitnica nagrade Pro urbe već 17. put organizuje ovu međunarodnu, regionalnu trku u ultramaratonu. U trci je učešće uzelo 60 takmičara iz sedam zemalja  a na stazi dugoj 530 metara takmičeće se u narednih 6, 12 i 24 sata a održaće se i trke na 50 i 100 km, rekao je dr Balint Pastor i istakao da Palić nije značajan samo za turizam i kulturu nego i za sport. Palić ima bogatu i dugu sportsku tradiciju zahvaljujući Lajošu Vermešu koji je 16 godina pre prvih Olimpijskih igara u Atini organizovao Olimpijadu na Paliću a Elvira Janoši pokušava da tradiciju nastavi.

I sam zaljubljenik u trčanje dr Balint Pastor kaže da je trčanje najlakši sport, da ne treba staza , praktično ne treba ništa osim patika, snage, volje i izdržljivosti, kao i da mu je drago kada stazom od Palića prema gradu i u prepodnevnim i u večernjim satima vidi veliki broj sugrađana koji se bave  ovim vidom rekreacije.

Uz isticanje da se ultramaraton na Paliću održava na, kako je rekao, možda najlepšoj stazi na svetu – pored  Palićkog jezera i najlepših građevina na Paliću, dr Balint Pastor je svim učesnicima ultramaratona poželeo dobre vremenske uslove i dobar vremenski rezultat, a Srpskom atletskom savezu i koordinatoru u Savezu Goranu Čegaru izrazio zahvalnost što i ove godine učetvuju u organizaciji međunarodnog ultramaratona na Paliću.

Takmičarima ultramaratona je, u ime Srpskog atletskog saveza i lično ime, uspeh u nadmetanjima i dobre rezultate poželeo Goran Čegar. Organizatori 17. Međunarodnog ultramaratona na Paliću su Ultramaratonski savez Srbije, Ultramaratonski klub „Paligo Palus“ i Srpski atletski savez.