Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, 22.-28. januar 2024. – „Zajedno protiv raka grlića materice”

Srbija već osamnaest godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice što ukazuje na značaj ove kampanje. Ovogodišnji slogan je „Zajedno protiv raka grlića materice”. Cilj obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 2024. godine je promocija značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije, kako mera primarne prevencije tako i mera sekundarne prevencije. Mere primarne prevencije uključuju promociju odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizaciju, a mere sekundarne prevencije rano otkrivanje karcinoma grlića materice.

Rak grlića materice je jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči, ukoliko se rano dijagnostikuje. Karcinomi dijagnostikovani u kasnim stadijumima, takođe se mogu kontrolisati odgovarajućim lečenjem i palijativnim zbrinjavanjem, ali je uspešnost lečenja značajno bolja ako se rak dijagnostikuje u ranom stadijumu bolesti.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje samo jedan dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2021. godine u Srbiji je registrovano 1.085 novoobolelih žena od raka grlića materice, od toga 298 u Vojvodini. Iste godine su 424 žene u Srbiji umrle od ove maligne bolesti, od toga 135 u Vojvodini. U Severnobačkom okrugu su 2021. godine registrovane 34 novoobolele žene, a 19 je izgubilo bitku.

Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u našoj zemlji su visoke i iznad su svetskog proseka. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u 2021. godini je standardizovana stopa incidencije na nacionalnom nivou iznosila 18,2 na 100.000 žena, a u Vojvodini 18,8 i u Severnobačkom okrugu 23,3 na 100.000 žena. Stopa mortaliteta prema istom registru je u Srbiji iznosila 6,2, u Vojvodini 7,6 a u Severnobačkom okrugu 11,7 na 100.000 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz  2020. godine u svetu je stopa incidencije  iznosila 13,3 i stopa mortaliteta 7,3 na 100.000 žena.

Skoro svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su sa infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV). HPV su vrlo česti virusi u populaciji koji se prenose seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija izazvanih HPV virusom spontano povlači i ne izaziva nikakve simptome, uporna i dugotrajna infekcija može izazvati rak grlića materice kod žena.

Primarni i sekundarni pristupi prevenciji su vrlo efikasni i mogu sprečiti većinu slučajeva raka grlića materice. To podrazumeva vakcinaciju dece i mladih protiv HPV-a i skrining i lečenje prekanceroznih lezija na grliću materice kod žena.

Na teritoriji Republike Srbije Republički fond za zdravstveno osiguranje je omogućio besplatnu vakcinaciju devojčica i dečaka starosti od 9 do 19 godina devetovalentnom HPV vakcinom o trošku države.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *