Vakcina protiv HPV stigla u Suboticu – interesovanje veliko

Vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koji se smatra jednim od najčešćih uzročnika raka grlića materice stigla je i u Suboticu. Do sada je podeljeno oko 30 doza vakcina “Gardasil”, a uskoro se očekuje da u Dom zdravlja stignu nove količine.

Kako objašnjava dr Josipa Krajninger, pedijatar u Dečijem dispanzeru, zainteresovanost je izuzetno velika, najviše kod učenika 7. i 8. razreda kao i srednjoškolaca. “Prednost je velika ne samo za devojčice, nego i za dečake. Svi koji su zainteresovani dobiće svoju dozu, jer svakog trenutka očekujemo nove količine. Prevencija pojave Humanog papiloma virusa, kao jednog od vodećih uzroka pojave raka grlića materice među mladim ženama je od velikog značaja. Sada imamo nešto vrlo efikasno i dobro što štiti mlade ljude od bolesti, tako da svi koji imaju šansu i želju mi svakako preporučujemo vakcinaciju, ne samo za devojčice, nego i za dečake kao prenosioce virusa”, ističe dr Krajninger.

Vakcinacija je besplatna i spada u kalendar preporučenih vakcina. Ukoliko se primi do 15 godine, neophodno je da se prime dve doze u razmaku od šest meseci, a ukoliko se to učini između 15 i 19 godine, vakcina se daje u dodatne tri doze.