AktuelnoZdravstvo

Dečaci prednjače u konzumaciji duvanskih proizvoda i psihoaktivnih supstanci

U okviru Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji, koje je sprovedeno tokom 2022. godine, Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut” objavio je rezultate o zastupljenosti upotrebe psihoaktivnih supstanci kod učenika prvih razreda srednje škole.

U okviru istraživanja učenicima su postavljana pitanja o pušenju cigareta, ali i drugih srodnih proizvoda čija popularnost je u prethodnoj deceniji u porastu u mnogim državama sveta, uključujući i Republiku Srbiju. Rezultati su pokazali da je u prethodnih 30 dana duvanske, odnosno nikotinske proizvode konzumiralo u proseku 18,1 odsto devojčica i dečaka, odnosno 20,2 odsto dečaka i 16,6 odsto devojčica, nargile 7,1 odsto oba pola, odnosno 7,9 odsto dečaka i 6,3 odsto devojčica, elektronske cigarete ukupno 19,9 odsto, a duvan, odnosno nikotin za oralnu upotrebu 4,9 odsto dečaka i devojčica.

Konzumiranje alkohola povezano je sa brojnim zdravstvenim, socijalnim i drugim javno- zdravstvenim posledicama, a prvi susret sa alkoholom najčešće se dešava tokom adolescencije. U okviru istraživanja, učenicima su postavljana pitanja o učestalosti konzumiranja alkohola i opijanja. U istraživanju upotrebe alkoholnih pića kod učenika prvog razreda srednjih škola, pijenje najmanje jedanput u poslednjih 30 dana praktikovalo je 49,7 odsto dečaka i 45,9 odsto devojčica, a opijanje najmanje jednom u poslednjih 30 dana 24 odsto dečaka, a 14 odsto devojčica.

Rezultati ranijih istraživanja u svetu i Srbiji pokazuju da je kanabis najčešće korišćena droga među učenicima i često prva droga sa kojom dolaze u susret, te su u okviru istraživanja naveli i učestalost korišćenja ove droge. Procenat učenika koji su najmanje jedanput tokom života koristili kanabis iznosi 7,8 odsto, dok ga je u poslednjih 30 dana koristilo 7,2 odsto dečaka i 3 odsto devojčica.

Međunarodno istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta je jedinstvena međunarodna studija koja se periodično, svake četvrte godine realizuje u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije i u Severnoj Americi. U Srbiji je ovo istraživanje sprovedeno 2018. i 2022. godine, kao deo međunarodnog istraživanja, a njegov nosilac je Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut”. U istraživanju je prošle godine učestvovalo 3.962 učenika iz 101 osnovne i srednje škole u Srbiji.