Akcija „Selu u pohode“ u MZ Višnjevac

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju u 2023. godini, sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već trinaestu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i podsticanja stanovnika ovih naselja na kontrolu zdravlja.

U četvrtak,  09. novembra od 8 do 10 časova održaće se akcija u  prostorijama MZ Višnjevac, ul. Marka Oreškovića 20 a svi zainteresovani sugrađani će ovom prilikom moći da izmere krvni pritisak i šećer u krvi, te urade FOB-test (koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici), a ženama će se uraditi i palpatorni pregled dojki. Svi posetioci akcije će moći da izmere telesnu visinu i težinu i utvrde svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.  Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

Crveni krst Subotica će sa volonterima podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *