Subotica danasZdravstvo

Zdravstveno-preventivna akcija „Selu u pohode“ sutra se održava u Bajmoku

Zavod za javno zdravlje, Gradska organizacija Crvenog krsta i Dom zdravlja Subotica nastavljaju u 2023. godini sa sprovođenjem akcije „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“, a jedna od njih biće održana sutra, 06. jula u Domu penzionera Mesne zajednice Bajmok.

Akcija će se održati u vremenu od 08 do 11 časova, u okviru koje će svi zainteresovani sugrađani moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, uraditi EKG i FOB-test (koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici), a ženama će se uraditi palpatorni preglеd dojki. Svi posetioci akcije će takođe imati priliku izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnošću, lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje deliće savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, pušači će dobiti savete za prestanak pušenja, a volonteri Crvenog krsta će podeliti pakete hrane za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

Akcija „Selu u pohode“ se organizuje već trinaestu godinu, sa ciljem promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i podsticanja stanovnika ovih naselja na kontrolu zdravlja.