KulturaSubotica danas

Savremena galerija u subotu će ugostiti Jelenu Sredanović

Savremena galerija će u subotu, 25. juna, ugostiti umetnicu Jelenu Sredanović, čiji rad je visoko cenjen u najvišim umetničkim krugovima širom sveta. Subotička publika će imati posebnu priliku saznati neke od tajni umetničke grafike koja je i posle više od pet vekova velika nepoznanica široj javnosti.

Razgovor sa umetnicom održaće se u okviru pratećih programa izložbe “Otisak. Matrica. Trenutak.” koja je postavljena u Savremenoj galeriji, a tokom večeri biće predstavljen i katalog ove postavke.

Dr um. Jelena Sredanović je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu,  gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije: počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (Jermenija) 2017, prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu 2017, nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010, druga nagrada na međunarodnoj izložbi i nagrada Valter Košatski u Beču (Austrija) 2009.

Razgovor sa umetnicom vodiće kustoskinja izložbe Jasmina Vidaković, a početak je u 18 časova.