Razgovor sa Markom Marosiukom u okviru ciklusa “Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”

Savremena galerija i u ovoj godini nastavlja sa organizovanjem ciklusa razgovora “Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, sa ciljem predstavljanja aktera kulturne scene Subotice, čiji rad je od vitalnog značaja za umetnički život našeg grada, ali njihova delatnost često ostaje u pozadini dešavanja.

Ovog puta, u sredu, 01. februara sagovornik će biti naš sugrađanin, inače kostimograf i modni dizajner Marko Marosiuk. Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” završio u Novom Sadu, diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti na odseku kostimografije u Beogradu, a odmah nakon Akademije počinje da radi kao asistent kostimografa u subotičkom Narodnom pozorištu. Svoj rad predstavlja i kroz bavljenje modnim dizajnom kroz izlaganja samostalnih kolekcija koje je predstavio na Belgrade Fashion Week-u, Serbia Fashion Week-u, Maastricht Fashion Clash-u, kao i na Sarajevo i Budapest Fashion Week-u.

Zaposlen je kao glavni kostimograf u subotičkom Narodnom pozorištu, gde je uradio kostime za dvadeset i dve predstave, a kao glavni kostimograf radio je i na predstavama u Zagrebu, Splitu, Osjeku, Velikoj Gorici, Kraljevu. Sa Markom Marosiukom razgovor će voditi Jasmina Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije, a početak je u 18 časova.