KulturaSubotica danas

Razgovor sa umetnicom Draganom Žarevac u petak u SGS

U Savremenoj galeriji u petak, 19. avgusta sa početkom u 18 časova, održaće se razgovor sa umetnicom Draganom Žarevac, sa kojom će o njenom radu, polazištu i ishodištu njenih performansa i video radova, prevođenju, ali i drugim temama pričati kustoskinja ove kulturne ustanove Tamara Kucor.

Dragana Žarevac započela je izlaganje 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja, izlaže video radove i instalacije, crteže i radove u zvuku, a njeni radovi bili su postavljeni i u Kunsthaleu u Beču, Tejt Modern galeriji u Londonu, Centru Žorž Pompidu u Parizu, ZKM-u u Karlsrueu, KunstVerkeu u Berlinu, Art in General u Njujorku i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu 1998. godine, Zlatne sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu 1999. godine i nagrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku na Memorijalu Nadežde Petrović 2005. godine. Radi kao kustoskinja i selektorka video programa, međunarodnih video festivala i izložbi i kao autorka video radionica.

Njenu izložbu „Odgovor je u prevodu“ koja je postavljena u Savremenoj galeriji Subotica, zainteresovani mogu pogledati do 20. avgusta.