KulturaSubotica danas

„Pica sa ananasom” oduševila Subotičane

U punoj bioskopskoj sali Abazije, sinoć je na belom platnu osvanuo prvenac malih subotičana. Igrani film „Pica sa ananasom” delo je umetnika Stefana Oroveca i Mihajla Plankoša.

„“Pica sa ananasom“ je priča o lepoti života, o zatvaranju i otvaranju duše i pogleda na svet. Kroz metafore, film govori o tome koliko je bitno (i teško) dopustiti sebi da budemo srećni i o velikom značaju malih životnih stvari govorio je reditelj filma Stefan Orovec, pred premijeru.

Mladi Orovec je u ovom projektu bio autor scenaria, režije, ali je u njemu i igrao.

„Ovo je moja prva filmska premijera. Nije nam bilo teško da napravimo film, jer smo raspolagali velikim budžetom. Budžet se sastojao od jedne “ekstra lardž” pice koja košta 1.800 dinara i puno ljubavi prema filmu i pozorištu svih nas koji so u njemu učestvovali.” – našalio se Stefan, i dodao da je ovo za sve koji su dali svoj doprinos da se on realizuje bio ujedno i veliki izazov. „Imali smo želju da pokažemo svetu nešto što mislimo da je bitno, a to je da kada se stvari čine “crnim” uvek postoje neke male zaboravljene i bitne stvari koje treba da se poštuju i koje nam javiše znače. Takođe, u Subotici trenutno nema nijedna produkcija koja aktivno snima filmove i serije, pa je naša vizija da kroz nekoliko godina u svojoj produkciji proizvodimo takav sadržaj za publiku.” –  kazao je Orovec.

On je citirao Kventina Tarantina, koji je rekao da je „najbolja filmska škola uzeti svoj tekst i napraviti film ni od čega.”, te istakao da je ovo samo početak ekipe entuzijastičnih mladih Subotičana, kojoj se na ovom filmu pidružila i mlada Jana Salamadić, glumica iz Beograda.

„Stefan i ja se znamo sa klase. Sada smo prvi put radili, tako da me on navodi. Bilo je zanimljivo i drugačije. Ovo je početak i srećna sam što sam ovde počela, jer sam upoznala predivne ljude i za ovaj film me vezuje prelepo polazno iskustvo.” – kazala je Jana Salamadić.

Pored Stefana i Jane, u filmu “Pica sa ananasom” glumi i naš Vladan Grbić, inače član glumačkog sastava „Kiš teatra”.

„Imao sam prethodnih filmskih iskustava, ali mi je ovo jedan od najdražih projekata koji sam radio u dosadašnjoj karijeri. Film je drugačiji, tema je drugačija i bavi se ozbiljnim problemima. Kroz njega ljudi imaju priliku da se podsete ili shvate šta je zaista bitno u životu.” – istakao je Vladan.

Nakon premijere u Subotici, ekipa najavljuje da će njihov prvenac nastaviti put bioskopa u Srbiji, potom regiona, a nadaju se da će se gledati i šire. Plan je da u oktobru ili novembru naprave još jedan, dugometražni, film po scenariu Oroveca.

U filmu „Pica sa ananasom” igraju Stefan Orovec, Jana Salamadić i Vladan Grbić, režija i scenario je Stefana Oroveca, direktor fotografije i kamere bio je Mihajlo Plankoš, za color grade zadužena je Lev Bannikov, svetlo je radila Valentina Bačlija, montažu Mihajlo Plankoš, muziku su pripremili Andrej Ademi, Uroš Jagodić, zvuk je uređivao Mihajlo Plankoš i Vuksan Burzan, producenti filma su Vuksan Burzan, Jelena Štetić i asistent na setu je bila Ana Nikolić.