Odigrana prva premijera u novoj sezoni Dečjeg pozorišta

Pozorište u pelenama subotičkog Dečjeg pozorišta ove subote je izvelo prvu premijeru u ovoj sezoni, pod nazivom „Čarobne reči“.

Koren vaspitanja svakog deteta su prve reči, poput mama, tata, baba i deda, kaže Biljana Vujović Bajka, doktorka dramske audio-vizuelne umetnosti i rediteljka, te dodaje da one često ne dobiju potrebnu pažnju. Upravo tome doprinosi ova predstava, namenjena najmlađim Subotičanima.

„Pored reči kojima se oslovljavaju najbliži u porodici, tu su i reči: molim, hvala i izvolite. Mislim da u ovom savremenom tempu života nekako pretrčimo i zaboravimo koliko su ove reči zapravo važne, a to jeste negde osnov tog dobrog i kvalitetnog vaspitanja, gde mi treba da gradimo društvo. Vrlo važan i odgovora posao, i mi smo se trudili da uradimo na najbolji mogući način” – rekla je rediteljka.

Rediteljka kaže da će ti današnji gledaoci u pelenama za nekoliko godina postati publika i u drugim pozorištima, što je veoma značajan proces.

„Dečje pozorište Subotica ima taj jedan fantastičan projekat, koji već godinama radi. Oni su napravili pravac sa tim Teatrom u pelenama. To se u svetu svuda radi, a kod nas ovako konstantno, dosledno i vredno samo u Subotici. Ovo je 13. godina, i to je za apsolutno poštovanje. Nijedno pozorište u Srbiji nema tu tradiciju, niti to radi na ovakav način” – istakla je Vujović Bajka.

U predstavi igraju Jelena Rašković, Fridrik Gertrúd i Marko Vujević.